Nytt temanotat: Situasjonen i dagligvaremarkedet

Publisert

Bilder fra mat- og drikkeproduksjon - serie tatt i 2022. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Det er stor oppmerksomhet rundt pris- og kostnadsutviklingen i verdikjeden for mat og drikke. I et nytt temanotat beskriver NHO Mat og Drikke hvordan strukturen i dagligvaremarkedet og kostnadsutviklingen i norsk mat- og drikkeproduksjon og dagligvaremarkedet så langt har vært påvirket av uroen i internasjonal økonomi.

Pandemiutbruddet i 2020 og Russlands invasjon av Ukraina i 2022 har skapt store utfordringer i norsk mat- og drikkeproduksjon. Dette har innvirket på mat- og drikkeprodusentenes rammevilkår, produsentpriser og produksjonskostnader. Dette har igjen betydning for den offentlige debatten om prisøkningen vi har sett i alle europeiske land, også i Norge.

I dette temanotatet beskriver NHO Mat og Drikke også sammenhengen mellom strukturen i det norske dagligvaremarkedet, hvordan kostnadsøkningene i de norske og internasjonale verdikjedene for matproduksjon siden 2020 slår inn i Norge. Vi ser også på hvordan maktkonsentrasjonen på detaljistleddet i dagligvaremarkedet har betydning for konkurransesituasjonen i markedet.

Last ned og les temanotatet: Situasjonen dagligvaremarkedet.pdf

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: