Ingen matnasjon uten fagarbeidere

Nyhet, Kompetansepolitikk

Publisert

Rapportens forside

Rekrutteringskampanje, kompetansekrav til karriereveiledere og krav til fagbrev i serveringsbransjen er blant forslagene fra utvalget om rekruttering til mat- og måltidsbransjen

Mandag 15. februar leverte det regjeringsoppnevnte utvalget sin rapport til landbruks- og matministeren. Rapporten inneholder 24 forslag; blant annet en femårig nasjonal rekrutteringskampanje, lovfestet kompetansekrav til karriereveiledere i skolen og krav til fagbrev, alternativt bransjestandard i serveringsbransjen.

- Jeg er fornøyd med at matindustrien har fått en så stor plass i rapporten, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. -En velfungerende matindustri er avgjørende for verdikjeden for mat og drikke, og det krever at bedriftene har tilstrekkelig tilgang på kompetanse. Nå må myndighetene og bransjen selv i fellesskap ta ansvaret for å følge opp tiltakene som er foreslått i rapporten, sier han.

Det er også matministeren enig i, og hun er bekymret for sviktende rekruttering til mat- og måltidsbransjen. – Jeg er glad for at utvalget er så tydelig på ansvaret både utdanningsmyndigheter og bransjen selv har for rekrutteringen til denne bransjen. Nå ser jeg fram til å følge opp forslagene fra utvalget i samarbeid med bransjen og andre myndigheter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Hvorfor et rådgivende utvalg?

Innen 2030 skal Norge bli en matnasjon og regjeringen ønsker å lage en strategi for dette. En forutsetning for å nå målet er god kompetanse gjennom hele verdikjeden for mat. Det betyr at vi må sikre oss en langsiktig rekruttering til matindustrien, institusjoner, restauranter og reiseliv, altså hele mat- og måltidsbransjen. "Mat- og måltidsbransjen" er en samlebetegnelse for de utdanningstilbud, virksomheter, institusjoner og yrkesgrupper som er involvert i verdikjeden for mat, fra matindustri og lokal/småskala bearbeiding til restaurant- og institusjonsbord.

Spesialrådgiver for kompetanse og utdanning Espen Lynghaug, har representert NHO Mat og Drikke i utvalget.

Les mer om rapporten. 

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: