IA-programmet forlenget ut juni 2023

IA
Portrett av Dyrnes

Caroline Dyrnes, prosjektleder for bransjeprogrammet. Foto: Moment Studio.

Erfaringsdeling er blitt viktigere og viktigere for de tolv bedriftene i IA-bransjeprogrammet. Nå er programmet utvidet med seks måneder, ut juni 2023.

– Det er for mye forlangt at alle skal komme på alt selv, sier Caroline Dyrnes. Hun er prosjektleder for IA-bransjeprogrammet i næringsmiddelindustrien. Nå oppsummerer hun et 2021 der det nok en gang ikke lot seg gjøre å gjennomføre alt som var planlagt.

Lærer av hverandre

Men det hun ser, er at de tolv bedriftene som er med i programmet, er blitt stadig flinkere til å la seg inspirere av hverandre. – Erfaringsdeling blir viktigere og viktigere jo lenger vi kommer, konstaterer hun.

Det var tydelig da det endelig var mulig å få til en fysisk samling, også, før landet stengte ned igjen. Det viste seg at den programposten som burde hatt mer tid, var den der hver enkelt fikk presentere hva de hadde fått til og hva de holdt på med.

– Det er blitt et tilbakeslag igjen nå, men utover høsten hadde vi en vesentlig økning i den systematiske aktiviteten, forteller Dyrnes.

Ledelse og språk

Flere av tingene som er kommet i gang, er slikt som det er litt vanskelig å ta opp internt på den riktige måten. Ledere som ble forfremmet fordi de gjorde en god jobb på linjen, men som aldri fikk noen hjelp til å lære seg ledelse. Norskopplæring og det å bryte opp sosiale klikker som sitter sammen og snakker et annet språk enn norsk. Verneombud som ikke fungerer. Slike ting er lettere å ta opp når du ser at andre bedrifter sliter med det samme.
Caroline Dyrnes forteller om tilbakemelding fra en HR-direktør som sier akkurat det samme om lederne:

– Hun sier at ledere på høyere nivå får masse opplæring og kurs. Men de som får det første møtet med å være leder – linjeledere som kanskje ikke engang har personalansvar – for dem er opplæring mangelvare. Jeg opplever at bransjeprogrammet har truffet der, sier Dyrnes.

Verneombud i 2022

Avtalen om inkluderende arbeidsliv varer ut 2022. Derfor var det også sluttdatoen for IA-bransjeprogrammet. Nå er det bekreftet at det blir forlenget et halvt år. Siden smittevern og restriksjoner har gjort at mye arbeid har måttet utsettes, er det verdifull ekstratid.
– Det store for 2022 blir å lage opplæring for verneombud og tillitsvalgte. Veldig mange verneombud blir valgt til å være det, så har de rollen til neste valg, men ingen aktivitet. Derfor trenger vi et kurs om hva som er viktig å engasjere seg i og når de skal ta tak i ledelsen fordi ledelsen ikke gjør det de skal, sier Caroline Dyrnes. Hun håper på et digitalt kurs på samme måte som lederopplæringen som er satt i gang.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: