Endelig samlet!

IA

Publisert

Henning Røe og Christian Eidsvåg i Bedriftshelsetjeneste AS.

Henning Røe og Christian Eidsvåg i Bedriftshelsetjeneste AS. Foto: Caroline Dyrnes, NHO. Foto: Caroline Dyrnes

Etter å ha møttes på Teams for oppdateringer og erfaringsutveksling siden februar 2020, møttes endelig IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien møtes igjen til samling i begynnelsen av november i Oslo.

10 av totalt 12 bedrifter i bransjeprogrammet var representert på samlingen som gikk over to dager. Samlingen ble åpnet av direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Bedriftene presenterte de viktigste tiltakene de jobber med. Etter at det i høst ble åpnet for å samles i større grupper igjen,  prioriterer mange psykososialt arbeidsmiljø og språkopplæring i tillegg er det flere som produserer informasjonsfilmer som ledd i  HMS-opplæringen.

Et eksempel som inspirerte mange var filmen fra Norfersk, presentert av Thomas Thorängen, Per Gunnar Halvorsen og Leslie Kaze. De hadde laget en "støy-film" med gode illustrasjoner, interessant informasjon rundt egenprodusert støy og støyplage og et smart lydspor. Filmen starter og avsluttes med en litt ubehagelig lyd filmen som illustrerer plagsom tinnitus, noe som kan være en konsekvens av støyeksponering.  – Dette er godt håndverk fra kreative prosjektarbeidere hos Norfersk, muliggjort av prosjektmidler, sier Caroline Dyrnes, prosjektleder i IA-bransjeprogrammet.  .

Samlingen inneholdt også en presentasjon av Arbeidstilsynets nye KIA-seksjon (Kompetanseformidling, Inkluderende Arbeidsliv). Seksjonen satser særlig på forebyggende arbeidsmiljø, og ønsket få innspill til hvordan de kunne bistå bedriftene i et forarbeid utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Abbas Sharifian fra KIAs kontor i Bergen hadde også en gjennomgang av arbeidsmiljøportalen. Presentasjonen av arbeidsmiljøportalen var en nyttig påminnelse for mange, og deltagerne meldte tilbake at de opplevde verktøyet som enkelt å bruke, sier Dyrnes.

Direktør for arbeidsliv og forhandlinger i NHO Nina Melsom var invitert for å snakke om sykefravær og nærvær i etterkant av korona-pandemien. Bedriftene melder at både ansatte og arbeidsgivere synes det er krevende å avgjøre når ansatte bør bli hjemme, og når de kan gå på jobb. Melsom åpnet med å avkrefte at hun sitter på en fasit;- Jeg har ikke svaret, jeg vil diskutere med dere, sa hun og understreket at hun hadde tro på dialog, og at det nok var fornuftig for bedrifter å finne ut hva som best passer for dem. – Næringsmiddelindustrien har tradisjon for å ha lav terskel for å holde seg unna jobb når man er syk, påpekte Line Altberg fra Fatland .

Dag to i samlingen var viet til partssamarbeid og dialog mellom ansatte, tillitsvalgte og ledere. Gruppearbeidet var ledet av AFI og bedriftene fikk også anledning til å snakke om hvordan de kan sikre godt samarbeid internt på sine arbeidsplasser.  Hovedverneombud på Synnøve Finden i Alvdal, Per Arne Eggen, holdt innlegget "Hvordan stimulere til samarbeid og tillit mellom ledere og ansatte slik at det også merkes på "golvet"?" Eggen la vekt på at inkludering vil påvirke de ansatte til å føle at det betyr noe om en kommer på jobb eller ikke.

Avslutningsvis ble avtroppende prosjektleder Anne Brit Slettebø takket av til stor applaus fra deltagerne! 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: