Flere studieplasser og økt rekrutteringsinnsats for matindustrien

Publisert

Person som står ved en pakkemaskin.

Foto: Smak deg frem

NHO Mat og Drikke mener det er svært positivt at regjeringen tar rekrutteringsutfordringene i næringsmiddelindustrien på alvor.

I forslaget til statsbudsjett for 2026 foreslår regjeringen å sette av ti millioner kroner til styrking av rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen, gjennom å øke samarbeidet mellom aktørene i verdikjeden for mat.

– Matindustrien mangler faglært arbeidskraft, og situasjonen blir stadig verre siden stadig fler i bedriftene når pensjonsalder i nær fremtid. Derfor er NHO Mat og Drikke godt fornøyd med at det bevilges en betydelig sum til dette viktige arbeidet, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

900 nye studieplasser i høyere yrkesfaglig utdanning

Landbruk- og matdepartementet skriver at midlene blant annet skal «styrke rekrutteringen til restaurant og matfag og bidra til å utdanne flere faglærte kokker».

NHO Mat og Drikke påpeker samtidig at satsingen også må omfatte matindustrien, og at rekruttering av faglærte matindustriarbeidere ikke må nedprioriteres.

– Rekrutteringsmidlene må også komme næringsmiddelindustrien til gode, slik at bedriftene blir bedre rustet til å håndtere et nært forestående generasjonsskifte, sier Sletnes.

I tillegg er det også foreslått en økning på 900 nye studieplasser i fagskolen i neste års statsbudsjett.

De siste fire årene har det vært en årlig økning på 500 plasser.

NHO Mat og Drikke har i en årrekke ment at denne opptrappingen går for sakte, og ønsker en raskere opptrappingsplan fra dagens rundt 30 000 plasser til 50 000 plasser, noe som er mer i tråd med næringslivets behov.

Du finner flere vurderinger fra NHO Mat og Drikke på statsbudsjette 2026 her

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: