Flere studieplasser og økt rekrutteringsinnsats for matindustrien

Foto: Smak deg frem
NHO Mat og Drikke mener det er svært positivt at regjeringen tar rekrutteringsutfordringene i næringsmiddelindustrien på alvor.
Foto: Smak deg frem
NHO Mat og Drikke mener det er svært positivt at regjeringen tar rekrutteringsutfordringene i næringsmiddelindustrien på alvor.
I forslaget til statsbudsjett for 2026 foreslår regjeringen å sette av ti millioner kroner til styrking av rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen, gjennom å øke samarbeidet mellom aktørene i verdikjeden for mat.
– Matindustrien mangler faglært arbeidskraft, og situasjonen blir stadig verre siden stadig fler i bedriftene når pensjonsalder i nær fremtid. Derfor er NHO Mat og Drikke godt fornøyd med at det bevilges en betydelig sum til dette viktige arbeidet, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.
Landbruk- og matdepartementet skriver at midlene blant annet skal «styrke rekrutteringen til restaurant og matfag og bidra til å utdanne flere faglærte kokker».
NHO Mat og Drikke påpeker samtidig at satsingen også må omfatte matindustrien, og at rekruttering av faglærte matindustriarbeidere ikke må nedprioriteres.
– Rekrutteringsmidlene må også komme næringsmiddelindustrien til gode, slik at bedriftene blir bedre rustet til å håndtere et nært forestående generasjonsskifte, sier Sletnes.
I tillegg er det også foreslått en økning på 900 nye studieplasser i fagskolen i neste års statsbudsjett.
De siste fire årene har det vært en årlig økning på 500 plasser.
NHO Mat og Drikke har i en årrekke ment at denne opptrappingen går for sakte, og ønsker en raskere opptrappingsplan fra dagens rundt 30 000 plasser til 50 000 plasser, noe som er mer i tråd med næringslivets behov.
Du finner flere vurderinger fra NHO Mat og Drikke på statsbudsjette 2026 her
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?