Avskogingsforordningen stiller krav til dokumentasjon av en avskogingsfri verdikjede for en rekke produkter som er svært relevante for norske matprodusenter.
Det nye regelverket stiller detaljerte krav til disse råvarekategoriene: Kaffe, kakao, palmeolje – i tillegg til gummi og tre. I EU gjelder også kravene i avskogingsforordningen for storfe og soya, men dette har norske myndigheter valgt å holde utenfor den norske utgaven av regelverket, med unntak av lær, skinn og huder.
Mildere krav for mellomstore bedrifter
Det er også viktig å legge merke til at det norske regelverket gjelder for import, produksjon og omsetning i Norge og samhandel med EU – ikke ved eksport til tredjeland.
Regelverket stiller ulike krav til små og store virksomheter, der det er en intensjon om å innføre mindre inngripende krav for de mindre aktørene. På samme måte stiller også regelverket ulike krav til de som er importører av de relevante produktene sett opp mot noe reduserte krav til de som bearbeider produktene til for eksempel konfektbiter.
Bred produktkategori – ikke kun kakaomasse
Dersom man ser litt mer i detalj på produktene som reguleres av denne nye forskriften, legger NHO Mat og Drikke spesielt merke til at det i kakaokategorien stilles krav til en bred produktkategori. For kakao er det altså ikke kun kakaomasse og kakaosmør som reguleres, men også spiseklare sjokoladeplater, konfektbiter og noen varianter av kakaodrikker. Dette reguleres i forskriftens Vedlegg 1, der relevante produkter listes opp etter tollkoder.
Dette betyr at en stor gruppe av våre medlemmer vil bli berørt av forskriften, inkludert håndverksproduksjon av konfekt for salg fra for eksempel bakerier og delikatesseforretninger.
Forskriften er på høring fram til 30 september. Dersom din virksomhet er omfattet av kravene i den nye forskriften vil vi anbefale at dere leser høringsnotatet. NHO Mat og Drikke planlegger å sende inn et høringssvar. Dersom du har innspill til høringen eller ønsker å slå av en prat om de nye kravene er dere velkommen til å ta kontakt med oss.