- Mer forutsigbarhet er viktigst

Publisert

Rørsystem på et bryggeri.

Foto: Ilja C. Hendel

I høringen om regjeringens industrimelding var NHO Mat og Drikkes budskap at behovet for stabile rammevilkår er det aller viktigste i urolige tider.

NHO Mat og Drikke deltok 24. april 2025 på høring i Næringskomitéen på Stortinget om Meld. St. 16 (2024–2025) Industrien – konkurransekraft for en ny tid (Industrimeldingen).

- Stortingsmeldingen har en god og helhetlig gjennomgang av utfordringene og mulighetene industrien står overfor i en situasjon med raske endringer i rammevilkår, spørsmål om markedsadgang og fremtiden til regelstyrt internasjonal handel, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Regjeringen fremhever i meldingen seks overordnede prioriteringer for industrien i Norge som NHO Mat og Drikke støtter. For den landbaserte mat- og drikkeproduksjonen er behovet for stabile rammevilkår, sammenhengen mellom jordbruket og bearbeidingsindustrien og forsyningssikkerhet i en urolig tid et helt sentralt poeng i industrimeldingen.

- NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter har gjennom de siste årene rapport at uforutsigbare rammevilkår begrenser investeringsviljen i Norge. Denne uforutsigbarheten er ikke alene forårsaket av endringer i internasjonale rammevilkår, men også av politiske beslutninger i Norge. For en næring i internasjonal konkurranse er reguleringer som bare eller nesten utelukkende berører norske aktører særlig uheldig, sier Brubakk.

NHO Mat og Drikke hadde derfor tre hovedbudskap i høringen:

Det første hovedbudskapet er at norske myndigheter i en tid med maksimal usikkerhet om sentrale rammevilkår som er drevet av ytre forhold, må legge avgjørende vekt på stabilitet og forutsigbarhet på de områdene norske myndigheter faktisk kan gjøre noe med. De senere årene har medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke representerer rapportert at uforutsigbare rammevilkår begrenser investeringsviljen i Norge. Når vi vet hvor store investeringsbehov matverdikjeden står overfor for å kunne møte blant annet nye krav til bærekraftige produksjonsprosesser og produktinnovasjoner tilpasset nye forbruksmønstre og -krav, er det i seg selv uheldig.

Det andre hovedbudskapet er sammenhengen mellom mat- og drikkeprodusentene og primærjordbruket. Foredlingen av norske råvarer bidrar til en betydelig verdiøkning, men understreker også den gjensidige avhengigheten mellom jordbruket og mange mat- og drikkeprodusenter. Jordbruket er avhengig av industrien for å få avsetning for store deler av sin produksjon; industrien er avhengig av stabile leveranser av råvarer til riktig kvalitet og til konkurransedyktige priser.

Vårt tredje hovedbudskap er å understreke den industrien som omdanner råvarer til ferdig foredlede produkter som lett kan nå frem til forbrukerne har en nøkkelrolle i forsyningssikkerheten, slik regjeringen peker på i meldingen. Forbrukerne tar imidlertid sjelden hverken industri- eller jordbrukspolitiske hensyn i sin etterspørsel av mat- og drikkevarer, og tenker neppe på beredskapshensyn under de daglige eller ukentlige handleturene. Denne industrien – og hele matverdikjeden – må som alle andre selvfølgelig også være konkurransedyktig i de kommersielle markedene både for å kunne skape verdier og gode arbeidsplasser, men også for å kunne ta den viktige rollen for landets beredskap som den faktisk har.

NHO Mat og Drikkes notat til Næringskomitéen kan du lese her: 250421 NOTAT til NÆRKOM - Industrimeldingen (ENDL).pdf

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: