Mangel på fagfolk utfordrer mat- og drikkenæringen

Figur hentet fra Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2025.
Kun én av fire bedrifter har rekrutteringsstrategi, og mange står foran et generasjonsskifte.
Figur hentet fra Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2025.
Kun én av fire bedrifter har rekrutteringsstrategi, og mange står foran et generasjonsskifte.
NHO Mat og Drikkes kvartalsrapporten for 2. kvartal 2025 viser at rekruttering og kompetanse fortsatt er en stor utfordring for mat- og drikkenæringen. Bare én av fire bedrifter har en rekrutteringsstrategi, og seks av ti står foran et generasjonsskifte. Samtidig har kun en tredjedel samarbeid med skole eller utdanningsinstitusjon, og 38 prosent har lærlinger.
Mangelen på kvalifisert arbeidskraft kan hemme både vekst og investeringer, og andelen som ser dette som en stor utfordring har økt til nær 40 prosent. Bedriftene ønsker i stor grad å heve kompetansen internt for å møte behovene.
- I lys av demografiske endringer og et forestående generasjonsskifte i mange bedrifter, blir behovet for rekruttering og kompetanseheving stadig mer aktuelt, skriver administrerende direktør, Petter Haas Brubakk innledningsvis i rapporten.
Her finner du flere funn og Kvartalsrapporten for 2. kvartal 2025 i sin helhet
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?