Hva er prosessering av mat?

Å prosessere mat er å bearbeide råvarer til ferdig mat og drikke. Bearbeidingen innebærer alt fra kutting, blanding, fermentering, pasteurisering, hermetisering og frysing - til koking og pakking, for å nevne noen eksempler. Prosessering kan også være å tilsette ingredienser til råvarene for å tilføre smak, gi maten riktig konsistens, forlenge holdbarheten eller å tilsette vitaminer og mineraler for å øke næringsinnholdet i maten.

Det aller meste av maten vi spiser krever en form for prosessering eller bearbeiding for å kunne fordøyes og smake godt (som poteter, bønner korn og frø), være trygg (som pasteurisering av melk) eller for å kunne lagres og spises gjennom hele året (som hermetisert, tørket eller frosset frukt og grønnsaker).

All slags bearbeiding av mat er å regne som prosessering, også den man gjør hjemme på eget kjøkken eller maten du spiser på restaurant, i kantinen eller på kafé.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: