En ansatt lager kransekake hos Bakehuset Nord-Norge.
Foto: Bakehuset Nord-Norge

Bakehuset Nord-Norge vil ha flere fagarbeidere og sterkere vern av norskprodusert mat til jul

Administrerende direktør, Inge Forsaa, ønsker seg flere unge inn i baker- og konditorfaget, og bedre rammevilkår for dem som hver dag sørger for ferske brød og kaker i hele Nord-Norge.

Hos Bakehuset Nord-Norge produseres alt fra brød, rundstykker, pølsebrød pizzabunner – til kaker, wienerbakst, kjeks og kringler. I jula lager de også store mengder pepperkakedeig, julebrød med rosiner, smultringer, julefigurer og andre fristelser.

Totalt produserer bedriften over 25 millioner bakeri- og konditorprodukter i året – det gjør dem til det største bakerikonsernet i Nord-Norge. Omsetningen blir i år å overstige 270 millioner kroner.

– Hvilket produkt fra din bedrift mener du setter den perfekte smaken på julen?

– Nybakt julebrød, Urkornbrød og kransekake fra Bakehuset Nord Norge, sier Inge Forsaa, administrerende direktør i Bakehuset Nord-Norge.

Viktig å styrke fagutdanningen

Bakehuset Nord-Norge har produksjonslokaler i Tromsø, Hammerfest, Vadsø, Alta, Finnsnes og Svolvær, og selskapet har til sammen over 200 ansatte.

Forsaa mener derfor det er viktig at norske myndigheter støtter opp om dem som ønsker å skape verdier samfunnet kan nyte godt av.

Hvis du fikk en juleprat med statsministeren – hva ville du snakket med ham om?

– Det måtte jo bli noe rundt produktiviteten i samfunnet vårt. Vi skaper stadig mindre og er mer opptatt av å fordele verdier enn å skape dem. Vi må heie på dem som har lyst til å skape noe, sier Forsaa.

Samtidig peker han på en problemstilling flere andre aktører i norsk mat- og drikkenæring også har tatt opp – mangel på faglært arbeidskraft og problematikk rundt rekruttering er en økende utfordring.

– Du får ett juleønske for bransjen du jobber i – hva er det?

– At rekrutteringen til baker- og konditorfaget ble bedre. Norge er stadig mindre attraktivt som arbeidsmarked for utenlandsk arbeidskraft – da må vi i større grad utdanne våre egne fagarbeidere, sier Forsaa.

Inge Fiskaa, administrerende direktør i Bakehuset Nord-Norge.

– Vi skaper stadig mindre og er mer opptatt av å fordele verdier enn å skape dem. Vi må heie på dem som har lyst til å skape noe, sier Inge Forsaa.

Foto: Bakehuset Nord-Norge

Rammevilkår som støtter norsk produksjon

På spørsmål om hvilke rammebetingelser han ønsker for næringen, svarer Forsaa at norsk matproduksjon bør beskyttes bedre, og at tollregelverket bør gjennomgås for å sikre at ting fungerer slik de egentlig er ment til.

– Deigemner kan i mange tilfeller importeres som «halvfabrikat» under andre tollkoder med lav eller ingen toll, fordi de regnes som industriprodukter – ikke ferdig mat, sier Forsaa, og fortsetter:

– Dette gir importerte deigemner en økonomisk fordel sammenlignet med norskproduserte bakervarer, en forskjellsbehandling jeg helst skulle sett avviklet.

Etter et travelt år ser Forsaa nå frem til å senke skuldrene.

For han handler ikke julen nødvendigvis om snø og ribbeduft, men om å vite at de rundt ham har det godt.

– Hva må til for at det skal bli jul for deg?

– I år blir det jul i utlandet for vår del. Ellers så er jeg godt fornøyd og kommer i god julestemning hvis de rundt meg har en god jul, sier Forsaa.

Pepperkakedeig og kransekake fra Bakehuset Nord-Norge

Bakehuset Nord-Norge produserer en rekke produkter som egner seg for en god julefeiring.

Foto: Bakehuset Nord-Norge

Les flere intervjuer i serien "Vi lager maten - Du lager stemningen" her

Uttalelsene i denne intervjuserien representerer den enkelte bedrifts synspunkter og ønsker. De samsvarer ikke nødvendigvis med NHO Mat og Drikkes offisielle standpunkter i alle saker.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: