– Jeg er glad i førjulstiden med mange små og store samlinger med venner, tradisjonene og maten som følger. På julaften er det viktig at familien samles, julegudstjeneste og deretter julemiddag med ribbe - da kan julen virkelig starte, sier Morten Andersen, daglig leder i Alimenta.
Selskapet han leder leverer ingredienser og løsninger til store deler av den norske matindustrien. Det omhandler alt fra bakerier og meierier til kjøtt-, fisk- og plantebaserte produsenter.
Alimenta leverer både krydder- og smaksløsninger til mel- og kornblandinger, plantebaserte proteiner og andre råvarer som bidrar til god smak, stabil kvalitet og bærekraftig matproduksjon.
Sjefen selv har også en «krydderfavoritt» når det kommer til julen.
– Hvilket produkt fra din bedrift mener du setter den perfekte smaken på julen?
– Den var litt vanskelig. Vi leverer mye godt til mange forskjellige juleprodukter, som sylte, julepålegg og -pølser. Jeg er selv veldig glad i julebakst og holder nok en knapp på vørtekakekrydderet vi leverer til bakerier. Av det lages det deilig fersk hvetebakst som vørtekake eller vørtebrød, sier Andersen, og fortsetter:
– Jeg er svak for fersk hvetebakst og, i julen er en skive med fersk vørtekake selvsagt, gjerne med smør og brunost på.
Ønsker enklere regelverk for mindre bedrifter
Som leverandør til mange ulike mat- og drikkeprodusenter har Alimenta god oversikt over hele næringsmiddelindustrien.
Andersen understreker hvor viktig denne næringen er for samfunnet, og hvorfor forutsigbarhet derfor betyr mye.
– Hvis du fikk en juleprat med statsministeren – hva ville du snakket med ham om?
– Norsk matproduksjon er viktigere enn noen gang. I beredskapssammenheng trenger vi en levende og proaktiv norsk matindustri for å sikre vår lokale og nasjonale forsyningsgrad. Vi trenger en matbransje som møter de utfordringer vi står ovenfor innenfor beredskap, bærekraft og konkurranse fra utlandet, sier Andersen.
– Veldig mange er avhengig av bransjen som arbeidsplass, men også alle forbrukerne som ønsker gode matprodukter. Jeg har et ønske om at alle som jobber med matproduksjon skal møte stabile og gode rammebetingelser.
Det er særlig viktig at samfunnet støtter opp om de mindre aktørene i næringen, påpeker han.
– Forutsigbare rammebetingelser er viktig for store og små. Men jeg tror spesielt mindre matprodusenter skulle hatt hjelp til enklere regelverk og innovasjonsstøtte til å starte opp nye bedrifter og sette nye ideer ut i livet. Vi trenger både store og små matprodusenter, da de utfyller hverandre, sier Andersen.
Må satse på rekruttering
Alimenta har virksomhet i både Norge og Danmark, og sysselsetter rundt 70 ansatte. På spørsmål om sitt juleønske for bransjen, trekker Andersen frem behovet for bedre rekruttering som noe som virkelig ville vært kjærkomment.
– Jeg vil slå et slag for rekrutteringen til bransjen. Jeg juleønsker meg en større satsning på rekruttering innenfor alle deler av matproduksjon. Det utdannes stadig færre faglærte bakere og pølsemakere, og andre innenfor matfag, sier Andersen.
Han mener ungdom som velger fagutdanning i matproduksjon er akkurat hva næringsmiddelindustrien behøver.
– Det er viktig at det legges til rette slik at unge ønsker å velge matfag og matproduksjon. Vi trenger dyktig ungdom for å holde håndverk og fag vedlike. Vi trenger dyktige og kompetente folk til å drive utvikling og innovasjon i alle deler av verdikjeden, sier Andersen.
Uttalelsene i denne intervjuserien representerer den enkelte bedrifts synspunkter og ønsker. De samsvarer ikke nødvendigvis med NHO Mat og Drikkes offisielle standpunkter i alle saker.