Styrket innsats for mer seriøse arbeidsforhold

Publisert

Kasser med små planter foran på en traktor.

Fra produksjon på Huseby Gård. Foto: © Ilja C. Hendel for NHO Mat og Drikke

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett 2025 å etablere et treparts bransjeprogram for grøntnæringen.

Regjeringen la 15. mai 2025 frem forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2025 og forslaget til et treparts bransjeprogram for grøntnæringen var ett av flere forslag. NHO Mat og Drikke stiller seg positive til forslaget, som mener tiltaket vil bidra til å sikre bedre og mer seriøse arbeidsforhold for sesongarbeidere i grøntnæringen.

– Dette er et viktig og riktig grep for å styrke tilliten til arbeidslivet i en næring som er helt avgjørende for norsk matproduksjon, sier Nikolai Astrup Westlie, direktør i NHO Mat og Drikke.

Bransjeprogrammet skal administreres av Arbeidstilsynet og vil samle arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter i et felles forum. Målet er å utvikle verktøy og tiltak som sikrer etterlevelse av lov- og avtaleverk, og samtidig ivareta bransjens særegenheter og behov.

– Et slikt samarbeid gir oss mulighet til å løfte frem utfordringer og finne løsninger sammen. Det er avgjørende for å sikre både rekruttering og gode arbeidsvilkår i grøntnæringen, samt å styrke organiseringen på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden og tariffavtaledekningen, sier Westlie som viser til at NHO Mat og Drikke har hatt et tett og godt samarbeid med Fellesforbundet om disse utfordringene

Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 millioner kroner til programmet i 2025, hvorav halvparten dekkes innenfor Arbeidstilsynets rammer. Midlene skal blant annet brukes til å utvikle informasjonsmateriell, opplæring og veiledning rettet mot både arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Vi ser frem til å bidra aktivt i dette arbeidet, og til å sikre at grøntnæringen forblir en attraktiv og ansvarlig del av norsk arbeidsliv, avslutter Westlie. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: