I grunnlaget for rapporten som ble publisert 2.mai 2024, melder medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke at markedssituasjonen samlet sett har bedret seg det siste kvartalet. Nivået er likevel fortsatt lavere enn trenden før pandemien.
-Bedriftene og husholdninger merker nå det høyere rentenivået. Det økonomiske bildet så langt i 2024 er blant annet preget av at en større andel av den disponible inntekten går til å betjene lån, og at mange forbrukere må prioritere hardere. Dette berører bedriftene gjennom endret etterspørsel, skriver Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke rapportens forord.
Basert på medlemsbedriftenes tilbakemeldinger, viser rapporten følgende hovedtrekk for mat- og drikkenæringen:
- Det høye rentenivået merkes for både bedrifter og forbrukerne.
- Markedssituasjonen for medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke har bedret seg noe, men ligger fortsatt på et lavt nivå historisk.
- Bedriftene er skeptiske til framtiden, utsiktene for de kommende seks månedene er mindre positive.
- De kraftigste kostnadsøkningene har avtatt, men bedriftenes kostnader er fortsatt på et høyt nivå.
- Energikostnader står fortsatt sentralt for bedriftene og utgjør en større andel av de totale kostnadene enn tidligere år (før energikrisen).
Mer sentralisert lønnsdannelse må unngås
Brubakk avslutter forordet i rapporten med følgende klare melding: -Lønnsomheten og markedsutsikter varierer mellom bransjer og fra bedrift til bedrift. Derfor er det avgjørende at lønnsoppgjørene legger til rette for at mest mulig av lønnsdannelsen skjer i den enkelte bedrift med utgangspunkt i bedriftenes økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne, slik de fire kriterier legger opp til. En mer sentralisert lønnsdannelse vil over tid kunne svekke grunnlaget for mange bedrifter i mat- og drikkenæringen. Det må unngås.
Du finner mer nyttig innsikt om mat- og drikkenæringen på Tall og fakta-sidene på NHO Mat og Drikkes nettsider.