Månedens bedrift: Løten Mølle

Publisert

Vi gratulerer Løten Mølle som månedens bedrift i NHO Innlandet. Det er svært positivt å se at en bedrift som Løten Mølle skaper vekst og arbeidsplasser av det som gror. Norske forbrukere vil helst ha norsk mat som er kortreist, sunn og bærekraftig.  Dette er et konkurransefortrinn  her på Innlandet som vi har gode muligheter til å utnytte slik som Løten Mølle gjør, sier rådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen i NHO Innlandet.

Vi gratulerer Løten Mølle som månedens bedrift i NHO Innlandet. Det er svært positivt å se at en bedrift som Løten Mølle skaper vekst og arbeidsplasser av det som gror. Norske forbrukere vil helst ha norsk mat som er kortreist, sunn og bærekraftig. Dette er et konkurransefortrinn her på Innlandet som vi har gode muligheter til å utnytte slik som Løten Mølle gjør, sier rådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen i NHO Innlandet.

Birger M Bratlie, faren til Arvid Olav Bratlie og Bjørn David Bratlie, kjøpte Løten Mølle i 1977. Deretter har produksjonen økt jevnt for den lokale bedriften på Løten. – Løten Mølle er et godt eksempel på en lokal bedrift som skaper arbeidsplasser og verdiskaping i lokalområdet. Med utgangspunkt i det som dyrkes lokalt skaper de vekst og arbeidsplasser, sier rådgiver i NHO Linn Alicia Slora Kristiansen.

Løten Mølle er en familiebedrift. Faren til Arvid Olav Bratlie og Bjørn David Bratlie kjøpte Løten Mølle i 1977. Siden den gang har produksjonen økt jevnt. Brødrene trekker fram det at de har klart å henge med på den teknologiske utviklingen som har gitt utslag i høy grad av automatisering. I dag har de bemanning i mølla fra kl 8 til 16. På ettermiddagen og gjennom natta går kraftfôrproduksjonen av seg selv. Løten Mølle kjøper korn fra bønder og omdanner dette til kraftfôr. Bedriften selger korn, kraftfôr og driftsmidler til landbruket.

Automatisering ble overlevelsen

Da Løten Mølle ble kjøpt av Birger M Bratlie i 1977 var det om lag 300 bygdemøller som denne i Norge. På Løten ble mølla et familieprosjekt der familien la ned mye tid og innsats i opprustningen av mølla. På denne tiden var konkurransen stor med tunge dominerende aktører. Etter hvert har mange av bygdemøllene blitt lagt ned. I dag er det kun 12-15 bygdemøller igjen i Norge som produserer kraftfor.

– Vi har lagt ned solid innsats gjennom mange år for å bygge opp gode teknologiske systemer og en høy grad av automatisering. Dette ble vinn eller forsvinn for mange av de små lokale møllene i Norge. Vi er en av de få som har klart å overleve. I en bedrift som denne er vi avhengige av at alt klaffer, sier Arvid Bratlie.

Kortreist korn

Løten Mølle kjøper inn korn fra mange bønder i nærområdet. Ved mølla produserer og selger de kraftfôr til Trysil i øst til Valdres i vest.

– Ut ifra den posisjonen vi har, og det vi jobber med, så er kortreiste varer viktig. Vi lever godt med å være en innlandsbedrift. Bøndene er veldig glade for at de har mølla i Løten. Det er positivt for lokalmiljøet, sier Bratlie.

Bratlie retter også en bekymring over at Norge i 2003 kuttet beredskapslageret for korn. Nå er det flere år siden Norge hadde kornoverskudd.

– Det er i gode tider vi må legge til rette for dårlige tider. Vi har en moralsk plikt til å ha matproduksjon i Norge, og da er det viktig å opprettholde evnen til å være selvberget, sier han.

Månedens bedrift gir vekst i matfatet

– Vi gratulerer Løten Mølle som månedens bedrift i NHO Innlandet. I NHO er vi opptatt av lønnsomme bedrifter fordi lønnsomme bedrifter er med på å sikre velferd og trygge arbeidsplasser. Det er svært positivt å se at en bedrift som Løten Mølle skaper vekst og arbeidsplasser av det som gror. Norske forbrukere vil helst ha norsk mat som er kortreist, sunn og bærekraftig.  Dette er et konkurransefortrinn  her på Innlandet som vi har gode muligheter til å utnytte slik som Løten Mølle gjør, sier rådgiver Linn Alicia Slora Kristiansen i NHO Innlandet.