Det er tjue år siden ideen ble unnfanget, men nå mener Glommen Skog at løsningen de har utviklet vil gjøre det lønnsomt å lage norsk kraftfôr basert på treflis. For å kommersialisere og industrialisere ideen, har de nå etablert datterselskapet Glommen Technology.
Nyttige lenker til Innovasjon Norge
Betydelige miljøgevinst
Datterselskapet har søkt patent, og bak forskningsarbeidet i den vesle brakka på Elverum, står far og sønn Grønn. Arne Johannes og Hans Christian gransker en tilsetning til norsk kraftfôr basert på trelastindustriens biprodukter. I dag benyttes sukkersirup fra sukkerrør og sukkerroe som tilsetning i kraftfôr til drøvtyggere. Glommen Technology sin løsning er en prosess som skiller ut sukkersirup fra trefliser fra eksempelvis gran og furu.
Glommen Skog har samarbeidet med Fiskå Mølle for å gjennomføre fôringsforsøk på melkekyr. Nå pågår ytterligere testing som forberedelse til markedsintroduksjon. Lykkes de med dette, kan det bli mulig å erstatte importen av sukkersirup med norskprodusert sukkersirup. Det vil i så fall innebære en betydelig reduksjon av utslipp i forbindelse med transport, samt styrke norsk selvforsyning.
Innovasjon Norge som utløsende faktor
Glommen Skog har mottatt to større tilskudd til forskning og utvikling.
– Uten bidrag fra Innovasjon Norge, hadde det ikke vært mulig å realisere prosjektet. Det gjelder både størrelsen og fremdriften på prosjektet, sier Arne Johannes Grønn.
Innovasjon Norge har gitt tydelige råd om å ta små skritt om gangen og ikke har for store ambisjoner.
– Det er viktig å ikke ha for mange parallelle løp, slik at man fokuserer på det som er førsteprioritet og unngår å "tømme kassa". Altfor mange sprer seg for tidlig og går tom for penger før man får produktet ut i markedet, forklarer Per Ottar Walderhaug, avdelingsleder for Innovasjon Norge Hamar.
Strategi og kapital
Han er glad for å se at Glommen Skog har jobbet fram løsningen steg for steg.
– Det blir spennende og artig å følge prosjektet og industrietableringen videre, sier Walderhaug.
Den vesle brakka på Elverum egner seg ikke for skalering og industriell produksjon. Foreløpig er Glommen Technology tilbakeholdne med å snakke om industrietableringen. Først må det tas noen strategiske valg og reises kapital.
Denne saken er hentet og delt fra Innovasjon Norges nettsider, med tillatelse fra Innovasjon Norge