Snur på flisa for å skape ny industri

Publisert

Fra venstre Arne Johannes og Hans Christian Grønn fra Glommen Technolgy og Oskar Aalde fra Innovasjon Norge.

Innovasjon Norges medarbeider får smake på produktet. Fra venstre Arne Johannes og Hans Christian Grønn fra Glommen Technolgy og Oskar Aalde fra Innovasjon Norge. Foto: Per Ottar Walderhaug.

Glommen Skog i Elverum har investert 20 millioner kroner i et forskningsprosjekt de mener kan gi Norge et nytt industrieventyr.

Det er tjue år siden ideen ble unnfanget, men nå mener Glommen Skog at løsningen de har utviklet vil gjøre det lønnsomt å lage norsk kraftfôr basert på treflis. For å kommersialisere og industrialisere ideen, har de nå etablert datterselskapet Glommen Technology.

Betydelige miljøgevinst

Datterselskapet har søkt patent, og bak forskningsarbeidet i den vesle brakka på Elverum, står far og sønn Grønn. Arne Johannes og Hans Christian gransker en tilsetning til norsk kraftfôr basert på trelastindustriens biprodukter. I dag benyttes sukkersirup fra sukkerrør og sukkerroe som tilsetning i kraftfôr til drøvtyggere. Glommen Technology sin løsning er en prosess som skiller ut sukkersirup fra trefliser fra eksempelvis gran og furu.

Glommen Skog har samarbeidet med Fiskå Mølle for å gjennomføre fôringsforsøk på melkekyr. Nå pågår ytterligere testing som forberedelse til markedsintroduksjon. Lykkes de med dette, kan det bli mulig å erstatte importen av sukkersirup med norskprodusert sukkersirup. Det vil i så fall innebære en betydelig reduksjon av utslipp i forbindelse med transport, samt styrke norsk selvforsyning.

Innovasjon Norge som utløsende faktor

Glommen Skog har mottatt to større tilskudd til forskning og utvikling.

– Uten bidrag fra Innovasjon Norge, hadde det ikke vært mulig å realisere prosjektet. Det gjelder både størrelsen og fremdriften på prosjektet, sier Arne Johannes Grønn.

Innovasjon Norge har gitt tydelige råd om å ta små skritt om gangen og ikke har for store ambisjoner.

– Det er viktig å ikke ha for mange parallelle løp, slik at man fokuserer på det som er førsteprioritet og unngår å "tømme kassa". Altfor mange sprer seg for tidlig og går tom for penger før man får produktet ut i markedet, forklarer Per Ottar Walderhaug, avdelingsleder for Innovasjon Norge Hamar.

Strategi og kapital

Han er glad for å se at Glommen Skog har jobbet fram løsningen steg for steg.

– Det blir spennende og artig å følge prosjektet og industrietableringen videre, sier Walderhaug.

Den vesle brakka på Elverum egner seg ikke for skalering og industriell produksjon. Foreløpig er Glommen Technology tilbakeholdne med å snakke om industrietableringen. Først må det tas noen strategiske valg og reises kapital.

Denne saken er hentet og delt fra Innovasjon Norges nettsider, med tillatelse fra Innovasjon Norge

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: