NHO Mat og Drikke

Innhold

Tilsyn med merking av frukt, bær, grønnsaker og poteter til høsten

Nyhet, Tilsyn og regelverk

Publisert

Poteter, løk og tomater

Mattilsynet har i et informasjonsmøte med bransjen tidligere i vår varslet at Merkesjekken 2019 vil foregå i perioden fra 21. august til 1. november.

Mattilsynet gjennomfører årlige kampanjer for å kontrollere at maten merkes korrekt, kalt "Merkesjekken". I år har turen kommet til frukt, bær, grønnsaker og poteter som selges til forbrukere i det norske dagligvaremarkedet. I denne artikkelen får du vite mer om hva som må være i orden når mattilsynet kommer på besøk til høsten.

Mattilsynet har i et informasjonsmøte med bransjen tidligere i vår varslet at Merkesjekken 2019 vil foregå i perioden fra 21. august til 1. november.

Produktene som skal kontrolleres er pakkede varer som er ment for salg til forbrukere, som nærmere beskrevet av Mattilsynet:

  • Friske hele eller kuttede frukt, bær og grønnsaker inkludert poteter som er ferdigpakket, blant annet i lukket pose (plast og papir), nett eller beger med lokk.
Unntak
  • Bær, frukt og grønnsaker i åpne poser/begre eller i løsvekt
  • Frosne frukt og grønnsaker
  • Grønnsaker med film (agurk, brokkoli og paprika)
  • Bokser/poser med spiseklare salater l. lign. hvor dressinger, kjøtt, ost og krutonger inngår
  • Potter med urter
  • Spirer

Aktuelt regelverk for tilsynet:

Matinformasjonsforskriften
Forskrift om matpoteter
Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet

Mattilsynet har informert om følgende sjekkpunkter med henvisning til forskriftene:

Frukt, bær, grønnsaker og poteter(jfr. Matinformasjonsforskriften) Poteter (jfr. Forskrift om matpoteter)
Språk  
Betegnelse Betegnelse
Opprinnelsesland  
Sort (epler, pærer, plommer, kirsebær og jordbær) Sort
Ingrediensliste  
Nettoinnhold  
Holdbarhetsmerking Holdbarhetsmerking
Særlige vilkår for oppbevaring og bruk Oppbevaringsmåte
Nøkkelhullets utforming  
  Pakkeri og produsent evnt. importland
  Størrelse for sorterte poteter

Mer informasjon om merking av mat finnes på Mattilsynets nettsider.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: