NHO Mat og Drikke

Innhold

Statsbudsjettet 2020: Avgiftsøkninger på autopilot styrker svensk handel

Nyhet, Statsbudsjettet

Publisert

Nærbilde av vinflasker på en hylle

En alvorlig konsekvens av denne politikken er at Vinmonopolet, som er det viktigste alkoholpolitiske instrumentet i Norge, svekkes for hvert budsjett regjeringen legger frem. Foto: Unsplash

- Regjeringens svar på en rekordhøy grensehandel er merkelig nok å øke prisforskjellene mellom Norge og Sverige gjennom avgiftspolitikken, mener NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å prisjustere avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og på både alkoholfrie og alkoholholdige drikkevarer med mellom 1,9 og 2 pst. Sverige har lavere avgiftsnivå på alkoholholdige produkter, og hverken avgifter på sjokolade- og sukkervarer eller alkoholfrie drikkevarer. De svenske avgiftene prisjusteres normalt heller ikke.

- Det er overraskende at regjeringen ikke synes å bekymre seg over at nordmenn legger igjen stadig flere handlekroner på svensk side av grensen, mener Brubakk, som også mener at årlig økende prisforskjeller mellom Norge og Sverige betyr at smugling og annen illegal produksjon vil kunne øke. En annen alvorlig konsekvens av denne politikken er at Vinmonopolet, som er det viktigste alkoholpolitiske instrumentet i Norge, svekkes for hvert budsjett regjeringen legger frem.

- Regjeringen har varslet et grensehandelsbarometer, som forhåpentligvis skal gi oss mer innsikt i omfang, innretning og struktur på grensehandelen, fortsetter Brubakk. – Dette arbeidet begynner virkelig å haste. Når grensehandelen de siste fire kvartalene økte med 9,6 pst. sammenliknet med de fire foregående kvartalene, er det påfallende at regjeringen mener det er klokt å sette avgiftspolitikken på autopilot og jevnt og trutt øke prisforskjellene mellom Norge og Sverige .

Veksten i grensehandelen siden regjeringen Solberg overtok ansvaret nærmer seg 20 pst. De norske særavgiftene har blitt prisjustert hvert eneste år siden regjeringen tiltrådte, og sjokolade- og sukkervareavgiftene og avgiften på alkoholfrie drikkevarer ble også på kort varsel økt med 80 og 40 pst. fra 1. januar 2018. Økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften ble senere reversert fra 1. januar 2019.

Se uttalelse fra Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: