- Regjeringens avgiftspolitikk gjenreiser svensk, ikke norsk, økonomi

Publisert

Revidert nasjonalbudsjett 2021

Illustrasjon: Konsis Grafisk AS.

- Med så høy arbeidsledighet er det et kraftig signal når regjeringen ikke tar grep for å trygge de mange tusen nye arbeidsplassene som er skapt etter at koronaen stoppet grensehandelen. Dette er avgiftspolitikk for gjenreising av svensk, ikke norsk, økonomi, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Regjeringen la tirsdag 11. mai frem forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2021

Brubakk viser til at utfordringene som den enorme grensehandelen medfører, ikke er nevnt med et ord i budsjettforslaget: - Dette er en tydelig beskjed fra regjeringen til de som jobber i varehandelen og næringsmiddelindustrien om at jobbene deres ikke er viktige. Arbeidsledigheten er høyere enn under både finanskrisen og oljekrisen. Da skulle man tro at enhver arbeidsplass er viktig. Slik er det tydeligvis ikke.

- Året med stengte grenser har skapt tusenvis av nye arbeidsplasser. Dessverre er svært mange av disse i praksis midlertidige fordi nordmenn vil gjenoppta grensehandlingen når grensene åpnes igjen. I stedet for å trygge disse arbeidsplassene, velger regjeringen å sitte med hendene i fanget, sier Brubakk.

I 2020 økte statens provenyinntekter med syv milliarder kroner som følge av at nordmenn handlet brus, vin, øl, brennevin, snus og tobakk i Norge i stedet for i utlandet. – Summen av mange nye arbeidsplasser, økt omsetning hos norske produsenter og økte avgiftsinntekter betyr mye for norsk økonomi. Det forundrer meg at regjeringen ikke interessert i dette regnestykket i den situasjonen landet er i, men åpenbart velger å vente til at jobbene, inntektene og verdiskapingen forsvinner over grensen igjen, sier han.  

- Det er uklokt av regjeringen å tviholde på høye avgifter på varer som vi vet at nordmenn vil grensehandle for milliarder av kroner når grensene på et tidspunkt gjenåpner, avslutter Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: