- Nyttig og konstruktivt møte

Publisert

Grensehandelsalliansen møtte 24. januar næringsminister Jan Christian Vestre (AP) for å drøfte regjeringens oppfølging av punktene om grensehandel i Hurdalsplattformen. -Det var nyttig og konstruktivt møte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Regjeringen har positive og ambisiøse ambisjoner for å redusere grensehandelen og skape nye arbeidsplasser i den norske mat- og drikkenæringen og sier i plattformen at den vil "gjennomgå grensehandelsproblematikken i lys av erfaringene fra koronapandemien og fra andre land, som Danmark, og foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften til norsk næringsliv."

Næringsministeren signaliserte i møtet at regjeringen ønsker å samarbeide med partene i alliansen om kunnskapsinnhenting som grunnlag for å finne og foreslå riktige tiltak, blant annet basert på den danske modellen for å tilpasse nasjonale rammevilkår for å reversere grensehandelen med Tyskland.  

– Grensehandelsalliansen ønsker å bidra til at regjeringen når målsettingen med å redusere grensehandelen og skape flere arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen, sier Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. – Vi vil ta initiativ til kontakt og dialog med Nærings- og fiskeridepartementet for å samle kunnskap, erfaringer og opplysninger om grensehandelen og hvordan perioden med stengte grenser har ført til betydelig økning i produksjon, omsetning og sysselsetting i mat- og drikkenæringen, sier han.  

Grensehandelen har siden tidlig på 2000-tallet utviklet seg fra å være et supplement til norsk dagligvarehandel til å bli en hovedkonkurrent for den norske mat- og drikkenæringen. Den store driveren for grensehandel har vært ulike rammevilkår i Norge og Sverige med blant annet høye norske avgifter på mat, drikke, alkohol og tobakk. Selv om to av avgiftene ble redusert og etter hvert fjernet i budsjettforhandlingene mellom Fremskrittspartiet og den forrige regjeringen, er avgiftsgapet mellom Norge og Sverige fortsatt stort.

Perioden med stengte grenser under koronapandemien har reversert grensehandelen og ført til rekordhøy produksjon og omsetning av mat- og drikke i Norge i 2020 og 2021. Dette har i sin tur ført til flere tusen nye arbeidsplasser på norsk side av grensen. Disse arbeidsplassene står i fare for å forsvinne dersom grensehandelen gjenopptas med full styrke. Brubakk mener det haster å komme i gang med arbeidet for å redusere grensehandelen og beholde arbeidsplassene:

- Perioden med stengte grenser under pandemien har vist et stort potensial for økt produksjon, omsetning og sysselsetting i verdikjeden for mat og drikke i Norge. Nå må regjeringen raskt sette i gang arbeidet med å se hvordan dette potensialet kan realiseres gjennom målrettede tiltak. Dette er et arbeid Grensehandelsalliansen og NHO Mat og Drikke også kan bidra til, avslutter Brubakk.

Grensehandelsalliansen er et samarbeid mellom Handel og Kontor i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Dagligvare, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. 

Her kan du lese mer om NHO Mat og Drikkes arbeid med grensehandel. 

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: