Vil lage grensehandelsbarometer

Publisert

Grensehandel mat og drikke i bil

Regjeringen vil lage et grensehandelsbarometer for å overvåke grensehandelen og nordmenns netthandel fra utlandet.

Det kom frem da næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen den 29. november presenterte hovedtrekkene for stortingsmeldingen om handelsnæringen, som legges frem for Stortinget den 30. november.

- Det er veldig bra at departementet tar dette initiativet. Det er nødvendig med mer innsikt i innholdet og omfanget av grensehandelen. Samtidig er det viktig at et slikt barometer blir et presist verktøy som viser faktiske og reelle grensehandelstall, brutt ned på varegrupper og produkter, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

En stadig økende fysisk grensehandel, drevet av det særnorske høye avgiftsnivået, svekker konkurransekraften i norsk mat- og drikkenæring. Grensehandelen økte med hele 9,1 prosent fra 2016 til 2017, og i løpet av fjoråret la norske forbrukere igjen hele 15,1 milliarder kroner utenfor landets grenser.

Utover disse tallene er det lite vi vet om grensehandelen. SSB leverer kun utvalgsbaserte aggregerte tall for kvartalsvis og årlig fysisk grensehandel, målt i totalomsetning og antall kjøreturer til og fra svenskegrensen. De tilgjengelige tallene gir dermed ikke innsikt i hvor mye og hvilke varer og tjenester nordmenn handler i Sverige. SSBs grensehandelstall sier heller ingen ting om den digitale netthandelen som vi vet har økt dramatisk med 350-kronersgrensen.

- Med en helhetlig oversikt over grensehandelens omfang, vil norske politikere kunne få en bedre forståelse av hvilken enorm svekkelse grensehandelen påfører konkurransekraften til norsk mat- og drikkenæring, og gi grunnlag for å treffe gode og mer næringsvennlige beslutninger, sier Brubakk.

Stortingsmeldingen i sin helhet offentliggjøres etter statsråd fredag 30. november.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: