NHO Mat og Drikke

Innhold

Kraftig økning i grensehandel

Nyhet, Handel, Skatt og avgift

Publisert

Grensehandel mat og drikke i bil

Grensehandelen økte med 3,9 prosent de siste 12 månedene. Det er en kraftig økning på bakgrunn av allerede rekordhøy grensehandel, og utgjør en vekst på 600 millioner i kroner og øre.

Økningen fra første til andre kvartal 2018 er på hele 10,6 prosent, og grensehandelen representerer nå betydelige 15 milliarder i handelslekkasje til Sverige.

- Det er ikke et godt utgangspunkt for den omstillingen norsk økonomi står overfor, og det burde bekymre regjeringen som stadig snakker om de 200.000 nye arbeidsplassene vi må skape for å sikre velferdsstaten for fremtiden, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Det høye norske avgiftstrykket gjør produksjon og salg av norsk mat- og drikke vesentlig dyrere enn i Sverige. Det medfører en uholdbar konkurranseulempe for norske mat- og drikkeprodusenter, og virker direkte drivende på grensehandelen.

- Økningen i særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer har forsterket konkurranseulempen dramatisk for en stor del av norsk mat- og drikkenæring. Derfor er det i første rekke tidskritisk å reversere avgiftsøkningene i statsbudsjettet for 2019, sier Brubakk.

Utfordringene forsterkes av 350-kronersgrensen på toll- og avgiftsfri netthandel. Den digitale grensehandelen, der nordmenn handler avgiftsfri brus og godteri på nett fra utenlandske aktører, vokser eksplosivt. Da er det verdt å merke seg at den nettbaserte grensehandelen fra Sverige kommer i tillegg til veksten i grensehandelen som gjøres på dagsturer til utlandet. Det finnes i dag ingen oversikt over omfanget av den digitale grensehandelen til og fra Norge.

Både Sveriges statistiske sentralbyrå og Svensk Handel dokumenterer at det nettopp er varene med høye avgifter i Norge og ditto lavere priser i Sverige som er driverne for grensehandelen, nemlig mineralvann, alkohol, tobakk og godteri.

Den svenske nettbutikken Maxgodis meldte nylig om 260 prosent vekst i omsetningen så langt i år. Det ekstremt sterke resultatet til Maxgodis viser hvor lønnsom den tollfrie netthandelen til Norge har blitt for disse varetypene. Det står i grell kontrast til den krevende situasjonen norske produsenter som er rammet av de voldsomme avgiftsøkningene står i.

- Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, sier Brubakk.

Her har vi samlet tall og fakta om grensehandel

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: