Grensehandelen i 2018 vokser sakte men sikkert

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Grensehandel på nett

Det positive med situasjonen er at Stortinget har reversert særavgiften på sjokolade- og sukkervarer, og at 350-kronersgrensen etter planen fjernes fra 2020.

SSBs siste grensehandelstall som ble publisert 6. desember viser at grensehandelen i de tre første kvartalene i 2018 er marginalt høyere – 182 - millioner enn de tre første kvartalene i 2017, noe som er en økning på 1,7 prosent.

Dette er fortsatt vekst fra et rekordhøyt nivå. På årsbasis, det vil si for de siste 12 månedene, viser grensehandelen en marginal nedgang på 0,7 prosent. Grensehandelen mellom Norge og Sverige er med andre ord mer eller mindre uendret det siste året, men viser en jevn vekst i 2018. Antallet dagsturer falt i samme periode med 7,9 prosent, fra 8,8 millioner til 8,1 millioner turer.

Grensehandelen økte dramatisk mye i 2017, og veksten var størst i 4. kvartal det året. De siste grensehandelstallene tyder dermed på at folk fortsatt grensehandler mye mat og drikke i Sverige og at handlekurvene er større en tidligere.

- Det er en fortsatt uheldig og skadelig vekst i grensehandelen, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. Det stabilt høye nivået på grensehandelen betyr at hele verdikjeden for mat og drikke taper markedsandeler og mister inntekter, mens staten taper inntekter fra avgifter og skatt. På toppen av dette er det en stor digital grensehandel under 350-kronersgrensen som vi ikke kjenner omfanget av. Vi vet kun at den vokser raskt fortsetter Brubakk.

Positive tiltak i emning

Det positive med situasjonen er at Stortinget har reversert særavgiften på sjokolade- og sukkervarer, og at 350-kronersgrensen etter planen fjernes fra 2020. NHO Mat og Drikke har i tillegg forventninger til at utvalget som skal vurdere særavgiftene på sjokolade og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer vil bidra til kunnskapsbygging som blant annet viser virkningene og konsekvensene grensehandelen har på folkehelse, verdiskaping og sysselsetting i hele verdikjeden for mat og drikke i Norge. Vi har i tillegg positive forventninger til at grensehandelsbarometeret regjeringen varslet i Stortingsmeldingen om Varehandelen vil bidra til ytterligere kunnskapsbygging og målrettede tiltak for å snu grensehandelen tilbake til Norge.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: