Arbeidstakere og arbeidsgivere sammen mot grensehandel

Publisert

Gruppebilde av alle i grensehandelsalliansen. (Bildet er tatt i Frognerparken)

Grensehandelsalliansen består av Handel og kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. Fra venstre: Direktør Virke dagligvare, Ingvill Størksen. Administrerende direktør NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Forbundsleder Handel og kontor i Norge, Trine Lise Sundnes. Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen. Foto: Bente Birkeland, NNN.

Grensehandelen fortsetter å øke. Nå går to av de største LO-forbundene og tre av de største arbeidsgiverorganisasjonene i Norge sammen om å snu trenden og tette det som er blitt en kritisk handelslekkasje

Handel og Kontor i Norge (HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke lanserer i dag «Grensehandelsalliansen».

Alliansen er dannet på bakgrunn av den alvorlige situasjonen verdikjeden for mat i sin helhet står overfor som følge av stadig økende grensehandel. Omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge.Utfordringene forsterkes av den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet.

- Konsekvensen av regjeringas avgiftspolitikk er at det vil forsvinne arbeidsplasser. Man skulle tro at det var i alles interesse, også regjeringas, å sikre norske arbeidsplasser. Vi trenger ikke færre arbeidsplasser framover, men flere, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i HK.

Forbundsleder i NNN, Jan Egil Pedersen, er enig med LO-kollega Sundnes, og mener regjeringen undergraver norsk verdiskaping og arbeidsplasser med sin meningsløse avgiftspolitikk:

– Økt grensehandel og netthandel fra utlandet setter mange arbeidsplasser i fare. Muligheten for moms- og avgiftsfri utenlandsk netthandel under kroner 350,- må bort, da kan vi skape både flere arbeidsplasser og øke offentlige inntekter.

Også NHO Service og Handel ønsker 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri handel opphevet:

- Norske netthandelsbedrifter som Komplett.no kan skape svært mange nye arbeidsplasser hvis de kunne selge store mengder varer helt avgiftsfritt slik de utenlandske konkurrentene kan, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er nivået på de norske særavgiftene. Dette gir seg utslag i betydelig lovlig grensehandel, fører til at folkehelsearbeidet svekkes og bidrar til kriminalitet i form av smugling.

- Årsveksten for grensehandelen har ikke vært høyere siden 2013. Dette rammer hele handelen, fra helsekost-forretninger til klesbutikker. I tillegg hjelper det ikke på folkehelsemålene at nordmenn valfarter til utlandet for å kjøpe billig godis, sier direktør i Virke dagligvare og representant for Virke Handel, Ingvill Størksen.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, håper myndighetene tar etableringen av Grensehandelsalliansen som en "wake-up call":

- Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak.

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

  • snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel
  • avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører
  • øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Om alliansen:

Det er Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke som står bak Grensehandelsalliansen.

Her har vi samlet nyttig informasjon, tall og fakta om grensehandel

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: