Tilbake til normalen

Publisert

Skilt med pris på smågodt

Illustrasjonsfoto.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at grensehandelen nå er tilbake på nivåene fra før pandemien. I andre kvartal 2022 reiste nordmenn på nesten 2,3 millioner dagsturer, og grensehandlet for 3,6 milliarder kroner.

Hurdalserklæringen til regjeringen inneholder et løfte om å se på tiltak som reduserer grensehandelen. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, mener det er tid for å ta grep.

- Regjeringen kan ikke sitte stille og se på at viktige arbeidsplasser og verdiskaping går tapt til grensehandelen. Pandemien og den etterfølgende gjenåpningen har gitt oss verdifull kunnskap om det reelle omfanget av grensehandelen. I 2022 har SSB utviklet ny og bedre statistikk på området. Det er tilstrekkelig for at regjeringen kan sette i gang arbeidet, sier Brubakk.

Etterlyser partssammensatt utvalg

- Vi ser allerede effekten av økt grensehandel på omsetningen i matindustri, dagligvarehandel og vinmonopol. Passivitet koster lønnsomhet og arbeidsplasser hver eneste dag, spesielt i områdene langs grensen. Det haster med å følge opp løftene fra Hurdalserklæringen, sier Brubakk. Han etterlyser et partssammensatt utvalg, der partene i arbeidslivet kan bidra til å foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen.

- Mat- og drikkenæringen er klar til å bidra med ideer og kunnskap om hvor skoen trykker, og hva som må gjøres. Et utvalg som kan levere konkrete, gjennomarbeidede forslag som raskt kan gjennomføres er et naturlig neste steg i arbeidet. Det må skje om vi skal beholde arbeidsplassene og skatteinntektene som ble skapt under pandemien, avslutter Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: