Statistisk sentralbyrås siste grensehandelsstatistikk viser en nedgang på 15,3 prosent. I 2019 utgjorde grensehandelen nærmere 16 milliarder kroner.
Smitteverntiltakene innebærer imidlertid at både grensehandelen og det omfattende taxfree-salget på flyplasser og ferger i praksis har stoppet opp siden grensene stengte 16. mars i år.
- Erfaringene vi høster fra de stengte grensene klargjør en gang for alle omfanget av grensehandelen, sier Brubakk. Både Vinmonopolet og dagligvaresektoren kan vise til kraftig salgsvekst siden midten av mars. - Dette viser at den kraftige veksten i omsetning og salg av alkoholholdig drikke og dagligvarer i Norge siden grensene ble stengt i mars, skyldes at omsetningen fra grensehandelen er flyttet fra Sverige til Norge, fortsetter Brubakk.
En befolkningsundersøkelse Ipsos har gjennomført for NHO Mat og Drikke viser at folk flest likevel kjøper og drikker omtrent like mye alkoholholdig drikke og mineralvann som de gjorde før grensene stengte.
Varer som er høyt avgiftsbelagte i Norge er sterke drivere for grensehandelen. Nielsen Norges grensehandelsundersøkelse viser at når nordmenn først handler produkter med høye avgifter, som alkohol, brus, tobakk og godterier, handler de også kjøtt, meieriprodukter og pålegg. Samtidig viser Ipsos' befolkningsundersøkelse på oppdrag av NHO Mat og Drikke at hele 88 prosent sier at de vil gjenoppta grensehandelen i Sverige når grensene åpnes igjen.
- Vi kan ikke fortsette å ha en avgiftspolitikk på autopilot, og se passivt på at avgiftsinntekter og arbeidsplasser flyttes til Sverige, mener Brubakk. – Danmark har vist at målrettede avgiftsreduksjoner fører til redusert grensehandel og flytter verdiskaping hjem.
Her kan du lese SSBs grensehandelsstatistikk.