NHO Mat og Drikke

Innhold

Grensehandelen økte likevel i 2019

Nyhet

Publisert

Smågodtutsalg ved grensen

Småtgodtutsalg ved svenskegrensen

Oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå 16. april viser at grensehandelen økte med 2,1 prosent i 2019. -Dette viser at den allerede betydelige handelslekkasjen til Sverige fortsatte å øke med uforminsket styrke, også i fjor, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Grensehandelen økte med drøye 300 millioner kroner fra 2018 til 16 milliarder kroner i 2019. SSBs første anslag fra 28. februar viste at grensehandelen falt med vel 100 millioner kr i 2019 sammenliknet med 2018. Dette har SSB nå korrigert.

Brubakk sier at økningen i grensehandel er alvorlig, og at halvparten av bedriftene i mat- og drikkenæringen melder at de regner med å miste markedsandeler til grensehandelen de neste to årene. - Det er bra at SSB korrigerte sine egne tall, men usikkerhetene i beregningene understreker hvor viktig det er å få på plass et permanent grensehandelsbarometer, understreker Brubakk.

Han sier at reiserestriksjonene som følge av koronasituasjonen mer eller mindre helt har stoppet grensehandelen. -Dette gir oss en indikasjon på hvordan omsetningen av norsk mat- og drikke og på Vinmonopolet kunne ha vært i en situasjon med likeverdige rammevilkår mellom Norge og Sverige. Norske myndigheter må ta lærdom av denne situasjonen og finne målrettede tiltak som både øker omsetningen av mat- og drikke i Norge, samtidig som det bidrar til økte offentlige inntekter i form av skatte- og avgiftsinntekter fra nettopp den økte omsetningen, sier Brubakk.  

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: