Det var riktig å fjerne 350-kroners-grensen

Publisert

En hånd som holder en mobiltelefon med nettbutikken til Maxigodis åpen.

Det var helt riktig å fjerne 350-kroners-grensen viser ny rapport.

Det viser Statistisk Sentralbyrås Grensehandelsbarometer for netthandel over landegrensene som ble publisert onsdag 29. januar.

Grensehandelsbarometeret viser at nordmenns netthandel fra utlandet har vokst kraftig i årene mellom 2010 og 2018. Nordmenn handlet i 2018 for nærmere 66 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker, og er dermed større enn handelen i norske nettbutikker. Utenlandsk netthandel  økte med 387 prosent fra 2010 til 2018, fra 13,5 milliarder kroner til 65,7 milliarder.

Utenlandsk handel i norske nettbutikker økte i samme periode fra 3 milliarder til 20,3 milliarder kroner. Selv om den prosentvise veksten har vært høyere for utenlandsk netthandel i Norge, så økte netthandelsunderskuddet med utlandet i nominelle tall fra 10,5 milliarder i 2010 til 46,4 milliarder i 2018.

- Kunnskap er bra for politikkutviklingen, og grensehandelsbarometeret for netthandel viser med tydelig og faglig kunnskap at det var en riktig beslutning å fjerne 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. 350-kronersgrensen var en forskjellsbehandling av norske bedrifter som er i internasjonal konkurranse med aktører fra hele verden. Samtidig er veksten i netthandel en naturlig utvikling, og da må norsk næringsliv ha likeverdige rammevilkår med sine internasjonale konkurrenter, avslutter han.

Les også: Bransjeaktører ikke overrasket over Maxigodis-nedleggelsen

Barometeret viser flere interessante forhold. Det er blant annet klart at gjennomsnittsbeløpet for nettkjøp av varer fra utlandet falt etter at Norge innførte den avgiftsfrie 350-kronersgrensen i 2015. SSB sier selv at dette henger sammen med at forbrukerne har tilpasset seg det høye fribeløpet og dermed har unngått å betale moms på sine nettkjøp fra utlandet. Norske nettbutikker har i denne perioden måttet legge moms på alle sine innlands varesalg.

Rapporten kan leses her 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: