Grensehandelen økte med 9,6 prosent de siste 12 månedene

Publisert

smågodt til 7,90 pr hg

Metervis med godteri på den andre siden av grensen. De siste 12 månedene har nordmenn handlet for svimlende 16,6 milliarder kroner i Sverige.

Grensehandelen økte med 9,6 prosent de siste 12 månedene. Nordmenn handlet for svimlende 16,6 milliarder kroner i perioden. Det er omtrent 1,5 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode.

- Dette bør vekke oppmerksomhet på regjeringens budsjettkonferanse. Selv om dette er dystre tall for norsk mat og- drikkeproduksjon ligger det en åpenbar mulighet for å hente vesentlige inntekter til staten ved å lukke denne rekordstore handelslekkasjen og hente grensehandelen hjem.

- Bare momsinntektene av det nordmenn handlet for i Sverige siste 12 måneder ville gitt staten en inntekt på minst 2,5 milliarder kroner.
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk

Nordmenn dro også på flere grensehandelsturer, viser nye tall fra SSBs grensehandelstatistikk. I perioden 3. kvartal 2018 til og med 2. kvartal 2019 ble det gjennomført 9,2 millioner dagsturer, som er en økning på omtrent 14 prosent i forhold til den forrige firekvartalersperioden.

- Det er en kraftig økning på bakgrunn av allerede rekordhøy grensehandel, og bak tallene ligger tapt verdiskaping i Norge, tapte inntekter til den norske staten og ikke minst tap av norske arbeidsplasser.

Det høye norske avgiftstrykket gjør produksjon og salg av mat og drikke i Norge vesentlig dyrere enn i Sverige. Det medfører en uholdbar konkurranseulempe for norske mat- og drikkeprodusenter. Økningen i særavgiftene på alkoholfrie drikkevarer har allerede forsterket konkurranseulempen dramatisk for en stor del av norsk mat- og drikkenæring.

- Den sterke økningen i grensehandelen siste 12 måneder, bør derfor være et tydelig signal til regjeringen om å reversere avgiftsøkningene på alkoholfrie drikkevarer i statsbudsjettet for 2020, og legge diskusjonen om økt matmoms død. Høyere moms på mat og drikke i Norge vil virke direkte drivende på den allerede skyhøye grensehandel.

- Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, sier Brubakk.

- Det er av stor betydning at regjeringens varslede grensehandelsbarometer lanseres så raskt som mulig. Et slikt barometer vil bidra til å øke kunnskapen om årsakene, driverne og konsekvensene av grensehandelen. Det vil legge til rette for en kunnskapsbasert politikkutforming som kan snu utviklingen. Både produktavgifter og matmomsen må tilpasses mat- og drikkenæringens internasjonale konkurransesituasjon, og NHO Mat og Drikke har forventninger til at regjeringen adresserer dette i statsbudsjettet for 2020.

Les også: Facts is a stubborn thing

Les også: Overfladiske vurderinger av momsutvalget 

Her finner du tall og fakta om grensehandel

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: