NHO Mat og Drikke

Innhold

Avgiftsutvalg med krevende oppgave foran seg

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Nærbilde av en kalender

Drøye fem måneder er urovekkende kort tid til et vanskelig arbeid, mener NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk, som samtidig hilser utvalget velkommen. Utvalget har fått en frist som er 1. april 2019. Foto: Pexels

Det nyoppnevnte avgiftsutvalget får drøyt fem måneder på å foreslå en ny utforming av avgiften på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervareavgiften.

Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget om disse avgiftene i forslaget til statsbudsjett for 2020, og har gitt utvalget frist til 1. april 2019.

- Urovekkende kort tid til et vanskelig arbeid, mener NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk, som samtidig hilser utvalget velkommen.

Regjeringen har som varslet i statsbudsjettet for 2019, oppnevnt et utvalg som skal vurdere avgiften på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervareavgiften. Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og advokat Ellen Mulstad i Næringslivets Hovedorganisasjon skal representere mat- og drikkeprodusentene i utvalget, som skal ledes av advokat Cecilie Aasprong Dyrnes i EYs Tax & Law. Påtroppende leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, (NNN), Anne Berit Aker Hansen er blant de øvrige medlemmene av utvalget, som også inkluderer eksperter innen juss, økonomi og folkehelse.

Utvalget oppnevnes etter at regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2019 erkjente at økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften har ført til økende grensehandel og netthandel, og at avgrensningsproblemene i denne avgiften er betydelige. 

NHO Mat og Drikke mener både sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer fører til økt grensehandel og svekker norske mat- og drikkeprodusenters konkurransekraft, understreker Petter Haas Brubakk.

- Utvalgsarbeidet vil gi oss en mulighet til å vurdere avgiftene på en analytisk og kunnskapsbasert måte. Det er helt nødvendig etter at Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre i 12. time og kun med fem ukers varsel hevet avgiftene med h.h.v. 80 og 40 prosent i 2018-budsjettet.

Avgiftsøkningene fra de Høyre-ledede budsjettforhandlingene om 2018-budsjettet har blitt skarpt kritisert fra en rekke aktører, og har blant annet ført til at mat- og drikkeprodusentene ikke lenger har tillit til samarbeidet med regjeringen om redusert sukkerinntak i befolkningen. NHO Mat og Drikke mener også at avgiftsøkningene var i strid med EØS-avtalen, og har klaget disse inn til EFTAs overvåkingsorgan (ESA). Klagen er fortsatt til behandling. NHO Mat og Drikke mener at ESA-prosessen har vært avgjørende for at det nå blir en grundig gjennomgang av begge avgiftene.

Finansminister Siv Jensen har overfor Stortinget tidligere gitt uttrykk for at man ikke må ha overdreven tro på hva avgifter kan utrette på kostholdsområdet, og at andre tiltak kan ha vel så god effekt. NHO Mat og Drikkes Petter Haas Brubakk er enig.

-Norge er en åpen økonomi, og grensehandel og netthandel begrenser handlingsrommet for nasjonale avgifter. Avgifter kan uansett aldri være et hovedvirkemiddel i folkehelsepolitikken, mener Brubakk, som samtidig ser frem til en mer kunnskapsbasert debatt om avgifter og folkehelse. –Til nå har for mange aktører deltatt i debatten med generelle betraktninger om at «avgifter virker» uten hverken å måtte begrunne eller underbygge sine synspunkter. Dette utvalget vil forhåpentligvis bidra med grundige analyser og et skikkelig beslutningsgrunnlag for fremtiden, mener Brubakk.

Utvalgets sammensetning:

Advokat Cecilie Aasprong Dyrnes, Bærum (leder)
Rådgiver Ellen Bakken, LO, Lørenskog
Adm.dir. Petter Haas Brubakk, NHO Mat og Drikke, Vestby
Første nestleder Anne Berit Aker Hansen, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund – LO, Oslo
Områdedirektør Knut-Inge Klepp, Oslo
Seniorforsker Snorre Kverndokk, Oslo
Førsteamanuensis Hans Olav Melberg, Oslo
Advokat Ellen Mulstad, NHO, Oslo
Advokat Kjerstin Ongre, Asker
Associate Professor Sinne Smed, København

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: