Møtte ekspertgruppe for enklere MVA-system

Publisert

Lommebok, mynter og pass

Foto: Unsplash.

26. februar møtte NHO Mat og Drikke ekspertgruppen som skal foreslå et enklere MVA-system. Utvalget skal levere sin innstilling til Finansministeren 15. mai 2019.

NHO Mat og Drikke ønsker uendret sats på matmomsen på 15 prosent. Bakgrunnen for dette standpunktet er at MVA-systemet er et fiskalt instrument som skal bidra til å gi staten inntekter, samtidig som det er forutsigbart for forbrukere og næringsliv.

- NHO Mat og Drikke støtter et enkelt og forutsigbart MVA-system som er tilpasset den tøffe internasjonale konkurransen mat- og drikkeprodusentene og dagligvarehandelen møter, sier Petter Haas Brubakk. Det er allerede et høyt avgiftstrykk på produksjon og salg av mat og drikke i Norge, samtidig som sosiale hensyn og fordelingshensyn tilsier at matmomsen forblir på 15 prosent, fortsetter Brubakk.

En økning av matmomsen vil, foruten å gjøre mat og drikke dyrere for norske forbrukere, stimulere til økt grensehandel med Sverige. Den store driveren for økt grensehandel er det særnorske avgiftstrykket som gjør norsk mat og drikke veldig mye dyrere å produsere og selge enn mat- og drikkevarer i Sverige.

Økning av matmomsen vil kunne bidra til økt grensehandel, som igjen bidrar til å undergrave folkehelsepolitikken gjennom store kjøp av salt, sukker, mettet fett, alkohol og tobakk. En illustrasjon på dette er at volumet på grensehandelen vokste med 64,4 prosent fra 2007 til 2017, (SSB). Til sammenligning vokste den samlede omsetningen i den fysiske norske detaljhandelen med 17 prosent i perioden 2011-2017, (SSB).

Tar vi med prisvekst på 13 prosent og befolkningsvekst på 7 prosent blir det tydelig at det reelt sett ikke har vært noen volumvekst siden 2011.

Her finner du ekspertgruppens mandat

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: