NHO Mat og Drikke

Innhold

Fortsetter å øke særavgiftene på autopilot

Nyhet

Publisert

billedcollage

Bildet er fra forsiden på Nasjonalbudsjettet 2018.

- Regjeringen leverer et godt budsjett, men det et er svært skuffende at den årlige prisjusteringen på særavgiftene fortsetter. Det bidrar til å øke handelslekkasjen til våre naboland, stimulere til smuglerkriminalitet og undergrave norske arbeidsplasser.

Det sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Han er heller ikke fornøyd med at Regjeringen ikke vil fjerne grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet, den såkalte 350 kroners-grensen:

- At Regjeringen lar 350-kroners grensen stå urørt er med på å forverre handelslekkasjen til våre naboland. Den høye beløpsgrensen for avgiftsfri netthandel styrker tvert imot verdiskapingen i våre naboland på bekostning av norske virksomheter og arbeidsplasser.

Her finner du den delen av statsbudsjettet som omhandler skatter, avgifter og toll

Som et resultat av at regjeringen opprettholder den årlige prisjusteringen av særavgiftene, legger budsjettet opp til en økning på de ulike avgiftene på mellom 1, 5 og 1,7 prosent.

Les også: Dette mener NHO Mat og Drikke om særavgiftene

Maskinskatten fjernes

- Det er bra for norske mat- og drikkebedrifter at skatten på maskiner og produksjonsutstyr foreslås fjernet. Det vil både legge til rette for flere nyetableringer og økt vekst og verdiskaping i etablerte bedrifter i næringen, sier Brubakk.

Ingen økning i lærlingtilskuddet

Regjeringen legger ikke opp til en økning i lærlingtilskuddet i 2018. For enkelte bedrifter vil det derfor fortsatt være en kostnadsmessig barriere for å ta inn lærlinger.

Utvikling av fagskolen

Regjeringen foreslår 22 mill. kroner til 638 nye studieplasser i fagskolen, og følger også opp fagskolemeldingen med å bevilge 35,9 mill. kroner til utvikling av nye fagskoletilbud. Samtidig foreslår regjeringen 32,5 mill. kroner til ulike tiltak og prosjekt som skal bidra til kvalitetsutvikling i fagskoleutdanningen, og til å gjøre fagskolesektoren mer synlig og tilgjengelig. Mat- og drikkenæringen signaliserer et økende behov for fagskoleutdanning Derfor er dette er en positiv og viktig satsning.

Les også: Gladnyhet: 1000 nye studieplasser for fagskolene

25 millioner til digital karriereveiledningstjeneste

NHO Mat og Drikke har i en årrekke argumentert for å få profesjonalisert karriereveiledningen. Vi mener at alle må ha tilgang på karriereveiledning gjennom hele sitt yrkesaktive liv. Regjeringens satsing på en digital karriereveiledningstjeneste er et steg i riktig retning, men det må i tillegg etableres et nettverk av utdannede karriereveiledere landet rundt for de som behøver mer oppfølging og informasjon om karrierevalg samt etter- og videreutdanning.

Her finner du Statsbudsjettet i sin helhet

Her finner du Nasjonalbudsjettet i sin helhet

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: