NHO Mat og Drikke

Innhold

Overflatisk fra Fædrelandsvennen

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Grensehandel - bagasjerom fylt opp med brus og godteri

Norge er ikke en lukket økonomi. Grensehandelen er omfattende, og øker kraftig - også på nett. Foto: Kjetil Ree (Wiki commons)

Fædrelandsvennen mener Senterpartiet bør ha et bredere perspektiv når partiet foreslår å reversere de rekordhøye avgiftsøkningene på sjokolade og sukkervarer og på alkoholfrie drikker i statsbudsjettet for 2018, og savner folkehelseresonnementet.

Senterpartiet svarer sikkert for seg selv. Men partiet har helt rett i at norske arbeidsplasser og norsk verdiskaping trues når det som allerede var verdens kanskje høyeste avgiftsnivå økes med henholdsvis 83 og 42 prosent, helt uten analyse, åpenbart på et sviktende kunnskapsgrunnlag, med fem ukers varsel og med svært ulike begrunnelser fra de som i et lukket rom tok beslutningen.

Fædrelandsvennen mener til gjengjeld at folkehelsen er en så viktig sak at den bør trumfe også arbeidsplasser i distriktene. Klar tale. Mer uklart er hvorfor avisen mener avgiftsøkninger i siste sving av budsjettforhandlinger styrker folkehelsen.

Noen momenter til overveielse:

1. Sukkeravgiften er ikke økt i 2018-budsjettet, selv om Fædrelandsvennen konsekvent skriver dette. (Akkurat denne avgiften ble kun prisjustert.)

2. Derimot er produktavgiftene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade og sukkervarer, enten disse inneholder sukker eller ikke, økt med h.h.v. 42 og 83 pst. Disse avgiftene stammer fra 1920-tallet, og har ifølge regjeringen ett formål: å skaffe staten penger.

3. Norske mat- og drikkeprodusenter foreslo i 2016 at myndighetene og næringslivet skulle samarbeide mer systematisk og langsiktig om bedre folkehelse. Allerede samme høst skrev helseminister Bente Høie og næringen under en omfattende avtale med ambisiøse mål om samarbeid for bedre kosthold. Gjennom 2017 kom arbeidet godt i gang. Avgiftsøkningene oppfattes imidlertid som et tillitsbrudd fra myndighetenes side.

4. Norge er ikke en lukket økonomi. Grensehandelen er omfattende, og øker kraftig. Fædrelandsvennen skriver at grensehandelen i fjor økte med 3 prosent. Her roter avisen med tallene. Grensehandelen økte med 23 prosent.

Absolutt ingen, med et mulig unntak for Fædrelandsvennen, mener at økende grensehandel fører til bedre folkehelse. Hamstring, annen produktsammensetning og endrede kjøpsmønstre kan tvert imot føre til økt forbruk av mindre sunne produkter.

5. På toppen av det hele har regjeringspartiene med støtte fra Kristelig Folkeparti, sørget for at brus og godteri kan kjøpes helt avgiftsfritt på nettet for inntil 350 kroner. Henter du en pakke med for eksempel 72 brusbokser hos posten i nærbutikken, kan du altså trøste deg med at du slipper den de avgiftene pluss merverdiavgiften som kundene i butikken må betale. Hvordan dette gir bedre folkehelse, må Fædrelandsvennen nesten svare på selv.
Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har gitt minst to begrunnelser for avgiftsøkningene: Bedre folkehelse og inntekter til staten. Resultatet blir det motsatte. Folkehelsen blir ikke bedre, trolig tvert imot. Og staten får ikke inntektene samarbeidspartiene budsjetterte med. Den svenske finansministeren gleder seg nok imidlertid i det stille, på samme måte som svenske bedrifter jubler i all offentlighet.

Denne saken var i Fædrelandsvennen 9. mars og er skrevet av Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder.

Her har vi samlet nyttig informasjon, tall og fakta om grensehandel

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: