NHO Mat og Drikke

Innhold

Oppsummert: Slik var 2017 for mat- drikke- og bionæringene

Nyhet

Publisert

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, oppsummerer 2017 på denne måten.

- Selv om 2017 fikk en veldig spesiell avslutning, er det først og fremst samarbeid om å finne gode løsninger vi vil huske året for, sier Petter Haas Brubakk i denne videoen, og ønsker samtidig alle et riktig godt nytt år.

Blant sakene han trekker frem, finner vi intensjonsavtalen om sunnere kosthold som fikk bredere oppslutning. Mange bedrifter har sluttet seg til og det er oppnådd gode resultater i arbeidet.

I juni inngikk bransjen et forpliktende samarbeid med myndighetene om å halvere matsvinnet frem mot 2030.

Vi samarbeider med NNN og kollegaene i Sjømat Norge om hvordan den digitale matindustrien vil se ut og hvilke krav den vil stille både til arbeidsgivere og til arbeidstakere.

Medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke er aktive Ringer i vannet-bedrifter. 2017 var et år der flere personer gikk fra arbeidsavklaringspenger til lønnet arbeid. Dette utgjør store besparelser for samfunnet. En rapport som kom like før jul viser at 80 prosent av de som prøver seg i jobb gjennom Ringer i vannet blir ansatt.

I vår arbeidsgiverservice har vi en svargaranti på 24 timer. I 2017 tok vi dette et skritt videre. Gjennom NHO-fellesskapets digitale system Arbinn er mange svar bare et tastetrykk unna når det måtte passe hver enkelt medlemsbedrift.

Det er likevel ikke mulig å oppsummere 2017 uten å nevne de kraftige avgiftsøkningene Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre sto bak på tampen av året. Uten noen form for konsekvensutredning, uten noen analyser og uten å snakke med noe av dem som ble berørt, valgte Stortinget å øke avgiftene på alkoholfrie drikker og på sjokolade- og sukkervarer med nesten to milliarder kroner. Bedriftene fikk fem uker på å forberede seg. Dette er ikke bare uklok politikk. NHO Mat og Drikke mener også at avgiftsøkningen er i strid med EUs statsstøtteregelverk. Derfor valget vi å klage saken inn for EFTAs overvåkningsorgan, ESA. Vi er fornøyd med at ESA ser på saken og regner med å få en avklaring i 2018.

Uansett håper vi at 2018 blir et godt arbeidsår for alle mat- og drikkeprodusenter, og vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: