NHO Mat og Drikke

Innhold

- KrFs forslag vil virke mot sin hensikt

Nyhet, Helse og kosthold, Skatt og avgift

Publisert

Foto. Petter Haas Brubakk.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

- KrFs forslag om økte avgifter på brus, godteri og alkohol vil ikke fungere etter hensikten, men resultere i økt grensehandel og svekke folkehelsearbeidet, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Kristelig Folkeparti har i sitt alternative statsbudsjett foreslått å øke momsen på brus og godteri fra 15 til 25 prosent.
 
- Om et slikt forslag skulle gå gjennom i Stortinget vil det svekke grunnlaget for det helhetlige folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringen, sier Brubakk. 

Folkehelsesamarbeidet må få tid til å virke 

Intensjonsavtalen Sammen for et bedre kosthold, som ble signert i desember 2016, er den mest omfattende samarbeidsavtalen for sunnere kosthold mellom myndigheter og næringsliv i noe land. 
 
I avtalen har næringsliv og myndigheter blitt enige om å nå konkrete måltall for reduksjon i inntaket av salt, sukker og mettet fett i befolkningen innen 2021. Samtidig skal befolkningens inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat økes i tråd med målsetting i ny Handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021. Langsiktighet og forutsigbarhet er avgjørende for å lykkes i arbeidet.
 
Arbeid over flere år har allerede gitt gode resultater. Nordmenns sukkerinntak fra søte drikker er redusert med 18 prosent de siste fem årene. Sukkerfri brus vil snart stå for over halvparten av brusforbruket vårt og det er mer enn noe annet land i verden. - De gode resultatene fra Saltpartnerskapet som ble etablert allerede i 2015 og som i dag er en del av folkehelsesamarbeidet viser også at innsats på tvers av samfunnssektorer nytter. Nå må den helhetlige samarbeidsavtalen om bedre folkehelse og de ulike partenes tiltak få tid til å virke, sier Brubakk.
 

Økte avgifter vil ikke gi KrF ønsket effekt

Norge har allerede de høyeste avgiftene på sukker i verden. Å øke avgiftene ytterlig vil ikke ha noen effekt på folkehelsearbeidet og det Kristelig Folkeparti sier de er opptatt av.

- Å øke de avgiftene vil virke direkte drivende på grensehandelen som er i eksplosiv økning med det avgiftsnivået vi allerede har i Norge. Når nordmenn hamstrer godteri og brus på grensa og fyller opp hjemme med kilovis av godteri og litervis med drikke, vet vi at de konsumerer mer av disse varene enn de ellers ville gjort.  Økt grensehandel er ikke bra for folkehelsa.

Jeg er også skuffet over at KrF baserer sin finanspolitikk på frustrasjon over en enkelt hendelse.
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke
- Jeg merker meg at KrF reagerer på de siste dagenes priskrig på smågodt, men jeg hadde forventet at deres politiske forslag er mer velfunderte enn som så. Debatten som har oppstått som følge av priskrigen og at kjeden som startet den sier at den aldri kommer til å gjøre det igjen, viser nettopp at samarbeidsavtalen virker forpliktende og har effekt, avslutter han.
 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: