NHO Mat og Drikke

Innhold

Klager avgiftsøkninger inn for ESA

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Brubakk og Alterskjær i samtale

Torsdag 14. desember var administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, i Brussel sammen med Bjørnar Alterskjær fra Kluge Advokatfirma for å levere inn klage til ESA på avgiftsøkningene.

Stortingsflertallet så bort fra alle EØS-rettslige advarsler, og vedtok 12. desember rekordstore økninger i sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer. NHO Mat og Drikke har derfor klaget vedtaket om avgiftsøkningene inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Dette er saken:

Høyre, FrP, KrF og Venstre gikk i sitt budsjettforlik inn for en sterk avgiftsøkning på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018. Økningen som ligger på mellom 42 og 83 prosent får dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og gir negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

Statsbudsjettet inkludert avgiftsøkningene ble endelig vedtatt på Stortinget 12. desember, på tross av at flere eksperter på EØS-avtalen fastslår at avgiftsøkningen for brus og godteri er meldepliktig til ESA. Dersom avgiftene iverksettes uten forhåndsgodkjenning fra ESA kan dette per definisjon være ulovlig statsstøtte til produktene som har unntak fra avgiften.

Dersom det i ettertid viser seg at avgiftsøkningene ikke er forenlig med EØS-avtalens statsstøtteregler, vil bedrifter og likeartede produkter som ikke har fått avgiftsøkning få en fordel som sannsynligvis vil bli definert som ulovlig statsstøtte. Hvis dette skjer er det risiko for at disse bedriftene på et senere tidspunkt kan bli møtt med krav om tilbakebetaling av den ulovlige statsstøtten.

- Stortingets vedtak utsetter ikke bare de bedriftene som omfattes av avgiften for en voldsom og uforutsett økonomisk belastning som de må tilpasse seg på kort varsel. Det innebærer også en uakseptabel usikkerhet og risiko for de bedriftene som er unntatt fra avgiften, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Siden innholdet i budsjettforliket mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ble kjent den 23. november, har NHO Mat og Drikke i to brev gjort Stortingets finanskomité og finansministeren kjent med at de vedtatte økningene av avgiften på sjokolade og sukkervarer og avgiften på alkoholfrie drikker fremstår som problematiske etter EØS-avtalens statsstøtteregler, med henvisning til Advokatfirmaet Schjødt AS og Kvale Advokatfirma DAs vurderinger av dette. Det er Advokatfirmaet Kluge som har utformet ESA-klagen på vegne av NHO Mat og Drikke.

- Vi har valgt å klage avgiftsøkningene inn for ESA fordi den uforutsigbarheten og risikoen norske mat- og drikkebedrifter står overfor, som følge av de statsstøtterettslige problemstillingene ved Stortingets vedtak, er uholdbar og kun kan unngås ved at avgiftsøkningene ikke trer i kraft fra 1. januar, fastslår Brubakk.

Det er ikke kjent om det er foretatt en EØS-rettslig vurdering av avgiftsøkningene fra myndighetenes side. Dersom en slik vurdering foreligger, er den etter det NHO Mat og Drikke kan se, ikke gjort tilgjengelig for andre.

Her finner du hele klagen i .pdf-format

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: