NHO Mat og Drikke

Innhold

Jusprofessor: Sjokoladeavgiften er i strid med EØS-avtalen

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Et bilde satt sammen av to. Brus og sjokolade.

En juridisk vurdering viser at økningene i sjokolade- og sukkeravgiften som regjeringen, KrF og Venstre nylig vedtok er i strid med EØS-avtalen og kan være ulovlig. Foto: Pexels

Jusprofessor Olav Kolstad i Advokatfirmaet Schjødt sier i en juridisk vurdering at økningene i sjokolade- og sukkeravgiften er i strid med EØS-avtalen og kan være ulovlig.

Den juridiske vurderingen ble bestilt av Orkla, på bakgrunn av avgiftsendringene i budsjettavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre.

- Vurderingen fra Schjødt viser tydelig at budsjettkameratene ikke har vurdert konsekvensene av avgiftsøkningene når de gjorde vedtaket. Regjeringen må derfor ta en tenkepause og gjennomgå avgiftene slik at de ikke forskjellsbehandler like produkter, samtidig som Norge ikke må bryte EØS-avtalen, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Schjødt sier i vurderingen at budsjettvedtaket er i strid med EØS-avtalen på to sentrale punkter.

  • Det første er at avgiftsøkningene forskjellsbehandler like produkter. Produktene som har unntak fra avgiften får dermed statsstøtte i form av fritak fra avgift.
  • Det andre er at avgiftsøkningen på 83 prosent er så stor at den må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan (ESA) som en ny statsstøtteordning.

Det såkalte Særavgiftsutvalget, konkluderte i 2007 med at Sjokolade- og sukkervareavgiften, som nå er foreslått øket med 83 prosent, er konkurransevridende. Dette ekspertutvalget foreslo at de tre såkalte «sukkeravgiftene», på godterier, alkoholfrie drikkevarer og sukker, burde erstattes av en generell sukkeravgift gradert etter innholdet av sukker i alle mat- og drikkevarer. Utvalget sa at dersom man ikke klarte det, burde sjokoladeavgiften fjernes. Utredningen ble ikke fulgt opp.

Avgiftsøkningen fordeles slik:

Innenfor alkoholfrie drikkevarer er det to satser som økes:

Konsentrat og sirup øker fra 20,32 kr/ltr i 2017 til 28,91 kr/ltr med budsjettforliket. Det utgjør en prosentvis økning på 42,3 prosent.

Ferdigvare øker fra 3,34 kr/ltr i 2017 til 4,75 kr/ltr med budsjettforliket. Det utgjør en prosentvis økning på 42 prosent.

For saft uten tilsatt sukker blir avgiften 1,7 kr/ltr. For konsentrat uten tilsatt sukker blir avgiften 10,32 kr/ltr. På disse to beholder man regjeringens opprinnelige økning på 1,6 prosent

Sjokolade- og sukkervarer

For sjokolade- og sukkervarer øker satsen fra 20,19 kr/kg i 2017 til 36,92 kr/kg med budsjettforliket. Det utgjør en prosentvis økning på 83 prosent.

Det skal i tillegg beregnes moms på toppen av avgiftene når produktene selges til forbruker i butikker.

Avgiftsøkningene iverksettes fra 1. januar 2018. 

Les også:

Nyhet, Skatt og avgift Statsbudsjettet2018, grensehandel

Useriøst budsjettforlik svekker kostholdsamarbeidet

Når Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre øker avgiftene på brus og godteri med langt over 50 prosent, svekkes grunnlaget for den ambisiøse samarbeidsavtalen mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: