NHO Mat og Drikke

Innhold

Ignorerer spørsmål om ESA-godkjenning

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Nikolai Astrup (H) på Stortingets talerstol for Finanskomiteen. Foto: Stortinget

Nikolai Astrup (H) under Stortingets drøfting av finanskomitéens innstilling til statsbudsjettet 2018. Foto: Stortinget

På tross av at flere eksperter på EØS-avtalen fastslår at avgiftsøkningen for brus og godteri er meldepliktig til ESA, ble rammen for statsbudsjettet 2018 vedtatt i Stortinget i går.

Mandag 4. desember behandlet Stortinget finanskomiteens innstilling til statsbudsjettet for 2018. Uken før ble det kjent at økningen i sjokolade- og sukkeravgiften er så stor at den kan være meldepliktig til EFTAs overvåkningsorgan (ESA), og i brev sendt Finansministeren og finanskomiteen den 29. november gjorde NHO Mat og Drikke oppmerksom på at avgiftsøkningen kan være i strid med statsstøttereglene i EØS avtalen. Dersom avgiftene iverksettes uten forhåndsgodkjenning fra ESA kan dette per definisjon være ulovlig statsstøtte til produktene som har unntak fra avgiften.

NHO Mat og Drikke mener regjeringen må innhente forhåndsgodkjenning fra ESA for å fjerne denne usikkerheten og risikoen fra bedriftene som allerede rammes hardt av avgiftsøkningene. 

Dette er saken:

Høyre, FrP, KrF og Venstre gikk i sitt budsjettforlik inn for en sterk avgiftsøkning på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018. Økningen som ligger på mellom 42 og 83 prosent får dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og gir negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

NHO Mat og Drikke mener at den voldsomme avgiftsøkningen svekker grunnlaget for den ambisiøse samarbeidsavtalen for bedre folkehelse mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen som ble etablert i 2016. Med avtalen har næringsliv og myndigheter etablert konkrete måltall for reduksjon i inntaket av sukker, salt og mettet fett i befolkningen innen 2021.

Avgiftsøkningen, som er på nærmere 2 milliarder kroner, vil også forsterke utfordringene med den allerede sterkt økende grensehandelen, redusere statens avgiftsinntekter og true norske arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen og i dagligvarehandelen.

Brus og godteri brukes i stor grad som lokkevarer for grensehandelen med øvrige dagligvarer. Det er velkjent at billige lokkevarer fører til hamstring og høyere konsum. Det burde bekymre politikere som er opptatt av tiltak for bedre folkehelse.

Innstillingen fra finanskomiteen finner du her

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: