Det viser en rapport utarbeidet av Menon Economics for Virke. Rapporten viser at de negative ringvirkningene fra grensehandel rammer mat- og drikkenæringen sterkest: Om lag 35 prosent av de tapte arbeidsplassene og tapte verdiskapingen fra de indirekte effektene av grensehandelen, rammer mat- og drikkeindustrien.
- Den dramatiske økningen i grensehandelen er dessverre ikke mindre enn ventet. Og med avgiftsøkningene på opptil 83 prosent som Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre nå legger opp til, vil den bare fortsette å øke, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.
Den samlede effekten av grensehandelen er at Norge går glipp av rundt 11 750 arbeidsplasser, 7,8 milliarder i verdiskaping og minst 4,9 milliarder i offentlige inntekter.
De store tapene for mat- og drikkenæringen skyldes at en stor andel av grensehandelen er nettopp mat, som norsk dagligvarehandel i hovedsak kjøper fra norske produsenter. Når dagligvareaktørene etterspør mindre fra produsentene av mat og drikke, etterspør de igjen mindre fra norske råvareprodusenter – det er dette som er de negative ringvirkningene av den norske grensehandelen, slår rapporten fast.
Grensehandelen vokser raskere enn handelen i Norge, og kaprer stadig større markedsandeler. Trenden er ikke ny. Siden 2008 har den årlige grensehandelsomsetningen økt med 85 prosent til nesten seksten milliarder.
- Det er ikke lenger mulig å lukke øynene for de negative konsekvensene grensehandel og smugling har for norsk økonomi. De høye norske avgiftene er en rotårsak, sier Brubakk.
I rapporten slår Menon Economics fast at dersom veksten i grensehandelen fortsetter vil nordmenn bruke 25 milliarder kroner på harryhandel i 2030.