Grensehandelen gir milliardtap

Publisert

Grensehandel nett

Foto: NHO Mat og Drikke.

Grensehandelen har hatt en tolvmånedersvekst på hele 23,4 prosent sammenlignet med forrige periode. Når norsk handel går glipp av omsetning, fører det til et indirekte tap av 6380 arbeidsplasser, 6 mrd. kr i verdiskaping og 1,8 mrd. kr i offentlige inntekter fra mat- og drikkenæringen.

Det viser en rapport utarbeidet av Menon Economics for Virke. Rapporten viser at de negative ringvirkningene fra grensehandel rammer mat- og drikkenæringen sterkest: Om lag 35 prosent av de tapte arbeidsplassene og tapte verdiskapingen fra de indirekte effektene av grensehandelen, rammer mat- og drikkeindustrien. 

- Den dramatiske økningen i grensehandelen er dessverre ikke mindre enn ventet. Og med avgiftsøkningene på opptil 83 prosent som Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre nå legger opp til, vil den bare fortsette å øke, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

Den samlede effekten av grensehandelen er at Norge går glipp av rundt 11 750 arbeidsplasser, 7,8 milliarder i verdiskaping og minst 4,9 milliarder i offentlige inntekter.
 
De store tapene for mat- og drikkenæringen skyldes at en stor andel av grensehandelen er nettopp mat, som norsk dagligvarehandel i hovedsak kjøper fra norske produsenter. Når dagligvareaktørene etterspør mindre fra produsentene av mat og drikke, etterspør de igjen mindre fra norske råvareprodusenter – det er dette som er de negative ringvirkningene av den norske grensehandelen, slår rapporten fast. 
 
Grensehandelen vokser raskere enn handelen i Norge, og kaprer stadig større markedsandeler. Trenden er ikke ny. Siden 2008 har den årlige grensehandelsomsetningen økt med 85 prosent til nesten seksten milliarder.

- Det er ikke lenger mulig å lukke øynene for de negative konsekvensene grensehandel og smugling har for norsk økonomi. De høye norske avgiftene er en rotårsak, sier Brubakk.

I rapporten slår Menon Economics fast at dersom veksten i grensehandelen fortsetter vil nordmenn bruke 25 milliarder kroner på harryhandel i 2030.
 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: