Gladnyhet: 1000 nye studieplasser for fagskolene

Illustrasjonsfoto fra Pexels.com.
Regjeringspartiene kom 5. september 2017 med en gladnyhet: 25 millioner kroner til nye studieplasser for fagskolene.
Illustrasjonsfoto fra Pexels.com.
Regjeringspartiene kom 5. september 2017 med en gladnyhet: 25 millioner kroner til nye studieplasser for fagskolene.
Fagskolen er en høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskoleutdanninger skal være minimum 6 måneder og maksimum to år, men det finnes også noen treårige utdanninger. De fleste fagskoler tilbys som deltidsstudier som kan kombineres med arbeid. Fagskolens utdanninger skal være praktisk rettet, tett på bransjenes kompetansebehov og bygge på fagbrev eller tilsvarende realkompetanse.
NHO Mat og Drikke mener fagskolen er en viktig brikke i etter- og videreutdanningen, og 25 millioner til nye studieplasser er derfor svært positivt.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la selv frem tallene om at regjeringen vil bevilge 25 millioner til nye studieplasser for fagskolene. Det utgjør i seg selv over 500 studieplasser, men helårseffekt er 1000 studieplasser fordi det er toårige studier vi snakker om.
- Kompetanse går stadig raskere ut på dato, og det må være mulig å fylle på med ny kunnskap mens en er i arbeid, sier spesialrådgiver utdanning og kompetanse i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug. Fagskolen kan spille en enda viktigere rolle enn i dag. Vi hadde i etterkant av Fagskolemeldingen en forventning om en opptrapping til flere studieplasser. Det er gledelig at regjeringen nå leverer på dette punktet, forsetter Lynghaug.
Les også: Etterlengtet satsing på fagskolene
NHOs kompetansebarometer viser at nest etter fagarbeidere er det fagskoleutdannede personer bedriftene har mest behov for. Derfor har NHO Mat og Drikke allerede tegnet forpliktende samarbeidsavtaler med Fagskolen i Østfold og Trondheim Fagskole, og ønsker å videreutvikle dette utdanningsnivået til et sentralt verktøy i etter- og videreutdanningen.