NHO Mat og Drikke

Innhold

Finansdepartementet tar feil

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Trappen opp til Finansdepartementet i Oslo

NHO Mat og Drikk mener Finansdepartementet tar feil når de argumenterer for at økt avgift på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikker ikke er ulovlig statsstøtte. Foto: Wikimedia Commons / Helge Høifødt

NHO Mat og Drikke mener Finansdepartementet tar feil når de i brev til ESA 19. januar argumenterer for at de økte særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikker ikke er ulovlig statsstøtte i EØS-avtalen.

Vi mener Finansdepartementet i sitt svarbrev til EFTAs overvåkningsorgan(ESA) ikke adresserer det substansielle i NHO Mat og Drikkes klage, nemlig at avgiftsøkningene bryter statsstøttereglene i EØS-avtalen, og vi fastholder klagen.

NHO Mat og Drikke har vurdert Finansdepartementets svarbrev til ESA nøye, og har i dag oversendt brev til ESA med våre kommentarer til Finansdepartementets svarbrev. I vårt brev understreker vi at de to særavgiftene forskjellsbehandler produkter som enten er like, eller som er substitutter for hverandre, og at denne forskjellsbehandlingen er konkurransevridende. Vi fastholder videre at de voldsomme avgiftsøkningene, på henholdsvis 83 prosent for sjokolade- og sukkervarer og 43 prosent for alkoholfrie drikker, utløser den ulovlig statsstøtten.

ESA har gitt tydelig uttrykk for at saken har høy prioritet, og vi har også i vårt seneste brev understreket ovenfor ESA at det er vesentlig at det raskt fattes en beslutning i saken.

Se hele NHO Mat og Drikkes brev til ESA i .pdf-format

Dette er saken:

Høyre, FrP, KrF og Venstre gikk i sitt budsjettforlik inn for en sterk avgiftsøkning på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018. Økningen som ligger på mellom 42 og 83 prosent får dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og gir negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

NHO Mat og Drikke mener at den voldsomme avgiftsøkningen svekker grunnlaget for den ambisiøse samarbeidsavtalen for bedre folkehelse mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen som ble etablert i 2016. Med avtalen har næringsliv og myndigheter etablert konkrete måltall for reduksjon i inntaket av sukker, salt og mettet fett i befolkningen innen 2021.

Avgiftsøkningen, som er på nærmere 2 milliarder kroner, vil også forsterke utfordringene med den allerede sterkt økende grensehandelen, redusere statens avgiftsinntekter og true norske arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen og i dagligvarehandelen.

Brus og godteri brukes i stor grad som lokkevarer for grensehandelen med øvrige dagligvarer. Det er velkjent at billige lokkevarer fører til hamstring og høyere konsum. Det burde bekymre politikere som er opptatt av tiltak for bedre folkehelse. 

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: