NHO Mat og Drikke

Innhold

Avgiftspolitikken bidrar til å undergrave folkehelsearbeidet

Nyhet

Publisert

Se hele høringsinnspillet til NHO Mat og Drikke i helsekomiteen. Video: Stortinget.

ÅPEN HØRING I HELSEKOMITEEN: Vi vil understreke betydningen av at det avsettes nok ressurser til undersøkelser og datainnhenting blant forbrukerne i forbindelse med intensjonsavtalen om reduksjon av salt, sukker og fett over statsbudsjettene, sier Petter Haas Brubakk.

I forslag til statsbudsjettet 2018 foreslår regjeringen nok en gang å prisjustere verdens allerede høyeste avgifter på alkohol, brus, emballasje, sukker og sukkervarer. NHO Mat og Drikke er selvfølgelig bekymret for hva dette betyr for norsk verdiskaping og norske arbeidsplasser, men også for hvordan denne avgiftspolitikken etter vår oppfatning nå undergraver helt sentrale deler av alkoholpolitikken og folkehelsearbeidet:

  • Grensehandelen øker, blant annet med hamstringssalg og større innkjøp enn man ellers ville foretatt av en rekke varetyper som er sterkt avgiftsbelagt i Norge.
  • Tollbeslagene av øl øker dramatisk. Vi snakker da ikke om det enkelte kanskje mener er uskyldig tøying av importkvotene, men om alvorlig kriminalitet som blant annet fører til at ungdom får lettere tilgang til rimelig øl uten noen form for salgsregulering eller aldersgrenser.
  • Vinmonopolet, som har sterk støtte fra de norske bedriftene som produserer og importerer alkohol, har en negativ salgsutvikling som vi må anta skyldes tap av markedsandeler til særlig Systembolaget i Sverige.

- Siden dette umulig kan være en ønsket utvikling, mener vi tiden er overmoden for å stoppe de årlige prisjusteringene av avgiftene inntil vi har fått drøftet i sin fulle bredde de negative konsekvensene av vårt høye og økende avgiftsgap i forhold til nabolandene, sa administrerende direktør Petter Haas Brubakk under høringen i helsekomiteen.

Det må settes av nok ressurser til arbeidet med kosthold og helse

Myndighetenes og mat- og drikkenæringens samarbeid om tilrettelegging for sunnere kosthold gikk inn i en ny fase ved inngåelse av intensjonsavtalen i fjor. Hos svært mange mat- og drikkeprodusenter gjøres et meget godt arbeid for å redusere innholdet av mettet fett, salt og tilsatt sukker i eksisterende produkter og å utvikle nye produkter.

- I dette arbeidet har myndighetene et klart ansvar for nødvendige undersøkelser og datainnhenting, og for kommunikasjon med forbrukerne. Vi vil understreke betydningen av at det avsettes nok ressurser til disse viktige arbeidsoppgavene over statsbudsjettene, avsluttet Brubakk.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: