NHO Mat og Drikke

Innhold

Anbefaler avgiftsøkning uten EØS-godkjenning

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Petter Haas Brubakk. Administrerende direktør. NHO Mat og Drikke.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke Petter Haas Brubakk.

- Vi registrerer at finanskomiteen slutter seg til en avgiftsøkning som ikke gir bedre folkehelse, vil øke grensehandelen og hvor spørsmålet om meldeplikt til ESA står uavklart, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk.

Torsdag 30. november la finanskomiteen frem innstillingen til statsbudsjett 2018. Førstkommende mandag skal innstillingen drøftes i Stortinget.

Høyre, FrP, KrF og Venstre gikk i sitt budsjettforlik inn for en sterk avgiftsøkning på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke fra og med 1. januar 2018. Økningen som ligger på mellom 42 og 83 prosent får dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og gir negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

- Vi forventer at Stortinget gjør kunnskapsbaserte beslutninger. Til grunn for tilrådningen er det verken gjort rede for en eventuell helsegevinst, konsekvensene for bedriftene i næringen og effekten på grensehandel, sier Brubakk.

Tidligere i uken ble det kjent at økningen i sjokolade- og sukkeravgiften er så stor at den kan være meldepliktig til EFTAs overvåkningsorgan (ESA).

- Flere juridiske miljøer har stilt spørsmål ved om avgiftsøkningen er meldepliktig til ESA. At dette spørsmålet ikke er avklart før statsbudsjettet nå vedtas, bekrefter at forslaget har oppstått uten grundig konsekvensvurdering.

Les også: Jusprofessor: Sjokoladeavgiften er i strid med EØS-avtalen

Innstillingen fra finanskomiteen finner du her 

Her har vi samlet nyttig informasjon, tall og fakta om grensehandel

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: