NHO Mat og Drikke

Innhold

AP-budsjett utfordrer samarbeid om sunnere folkehelse

Nyhet, Helse og kosthold, Skatt og avgift

Publisert

Portrett av Brubakk

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk mener det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett møter gode resultater med mer pisk. Foto: Moment Studio

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2018 å øke avgiftene på brus og godteri med 1,9 milliarder kroner. Samtidig sier partiet at det vil satse på norske arbeidsplasser og næringsutvikling. Denne politikken henger ikke sammen!

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2018 går partiet aktivt inn for å flytte norske arbeidsplasser til andre land. Forslaget om å øke avgiftene på brus og godteri med nærmere 2 milliarder kroner vil forsterke utfordringene med den allerede sterkt økende grensehandelen, vil redusere statens avgiftsinntekter og true norske arbeidsplasser i mat- og drikkenæringen og i dagligvarehandelen. Det er også vel kjent at grensehandelen fører til hamstringssalg og høyere konsum. 

Brus og godteri er lokkevarer for grensehandelen, og forslaget har derfor også negative konsekvenser for andre deler av mat- og drikkenæringen enn brus- og godteriprodusentene. Og Norge har allerede en svært høy produktavgift på brus og en helt særegen og konkurransevridende sjokolade- og sukkervareavgift.

Nordmenns inntak av sukker er på rask vei ned.

Tall fra Helsedirektoratet viser at engrosforbruket av sukker har minsket fra 43 til 27 kilo per innbygger i perioden 2000 til 2015, og forbruket fortsetter å gå ned.

Denne reduksjonen skyldes ikke minst at befolkningens sukkerinntak fra brus og saft er gått ned med 18 prosent de senere årene, og at det i 2018 ligger an til at halvparten av brussalget i Norge er sukkerfritt. Årlig lanseres det nye sukkerfrie og sukkerreduserte varianter som smaker godt, og gir forbrukerne store valg valgmuligheter. Bedriftene investerer betydelig i kampanjer for å løfte frem sukkerfrie varianter, og det arbeides systematisk med porsjons- og pakningsstørrelser.

I Norge har myndighetene og mat- og drikkenæringen inngått verdens mest omfattende og systematiske avtale om å samarbeide for et sunnere kosthold. I dette arbeidet er det satt meget ambisiøse mål for sukkerreduksjon frem mot 2021. Drikkenæringen har satt det mest ambisiøse målet om å redusere det gjennomsnittlige innholdet av tilsatt sukker per liter solgt drikke med 19 prosent. Dette arbeidet vekker internasjonal oppmerksomhet, og involverer i dag store deler av den norske verdikjeden for mat og drikke. Arbeiderpartiets svar er avgiftsøkninger. Det er vanskelig å forstå, og er et brudd med den linjen Jonas Gahr Støre la seg på da han var helse- og omsorgsministeren i 2012 og 2013.

Politikere sier ofte at det er nødvendig med pisk og gulrot for å få til endringer. Det er næringslivet vant til å forholde seg til. Det som er oppsiktsvekkende med Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett, er at gode resultater møtes med mer pisk. Det Arbeiderpartiet oppnår, er å svekke samarbeidet mellom myndighetene og næringslivet om bedre folkehelse samtidig som norske arbeidsplasser settes i fare og grunnlaget for statens avgiftsinntekter svekkes. Gjennomtenkt politikk er dette ikke.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: