Oppbremsing og økt usikkerhet

Nyhet

Publisert

Nærbilde av bokser med drikke i produksjon

(Illustrasjonsfoto) Foto: Cottonbro fra Pexels

Ny medlemsundersøkelse fra NHO viser et stort behov for raske tiltak som støtter opp om næringslivet og sikrer arbeidsplasser, også for mat- og drikkenæringen.

Den siste måneden har Norge opplevd både smitterekorder, nye tiltak og en ny og krevende virusvariant. I en ny medlemsundersøkelse fra desember er det tydelig at dette går hardt ut over næringslivet, inkludert mat- og drikkenæringen. Markedssituasjonen er kraftig svekket, og markedsutsiktene for neste år er negative. 

Dette svarer bedriftene i NHO Mat og Drikke:  

    • 33 prosent forventer en dårligere markedssituasjon de neste seks månedene. 
    • 28 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer de siste fire ukene som følge av koronaviruset

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, mener dette viser at regjeringens kompensasjonsordninger allerede er sent ute: - Det haster med å få på plass ordninger som kompenserer bedriftene for de tapene de nå påføres. Både antallsbegrensninger, skjenkestopp og karanteneregler skaper store konsekvenser for bedriftene, spesielt i julemåneden der mange har høy aktivitet og god lønnsomhet. Vi forventer at regjeringen tar grep for å redde trygge og lønnsomme arbeidsplasser, og at kompensasjonsordninger vil gjelde i hele perioden bedriftene har tap på grunn av koronatiltakene. Noe annet vil ha uakseptable konsekvenser for bedrifter og lokalsamfunn over hele landet, og vil svekke økonomiens evne til å ta seg opp igjen etter denne smittebølgen, sier Brubakk. 

Han viser til at bedrifter som leverer til uteliv, restauranter, catering og kantine er spesielt hardt rammet av de siste restriksjonene. Den nye undersøkelsen, der svarene i hovedsak er hentet inn i forkant av regjeringens pressekonferanse 13. desember, viser også at flere medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke går en mer uviss fremtid i møte:   

    • 19 prosent tror de vil ha permittert ansatte i løpet av de neste to ukene
    • 10 prosent opplever likviditetsproblemer
    • 9 prosent tror det er en reell sjanse for at de kan gå konkurs, som følge av koronaviruset. 

- Ingen bedrifter ønsker å gi sine ansatte permitteringsvarsel og en usikker fremtid rett før  jul. Når vi etter snart to års pandemi igjen opplever at smitteverntiltak iverksettes uten at kompenserende tiltak for bedrifter er på plass eller har tilstrekkelig omfang, øker risikoen for at arbeidsplasser forsvinner. Raske og treffsikre tiltak er nå avgjørende for å unngå store skadevirkninger, sier Brubakk. 

Her får du den siste utviklingen for mat- og drikkenæringen sammenlignet med andre næringer.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: