Innhold

- Viktig med ordning som treffer bredt

Nyhet

Publisert

Penger. Foto.

Foto: Øivind Haug

- For mat- og drikkenæringen er det bra at ordningen er generell og fleksibel og fanger opp den enkelte bedrift med omsetningsfall, uavhengig av hvilken bransje den tilhører. Ordningen med kompensasjon for bedrifter med store utgifter til smitteverntiltak er også viktig, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke om den nye kompensasjonsordningen som regjeringen la frem tirsdag 10. november 2020.

Regjeringens forslag om en ny kompensasjonsordning for næringslivet anslås å ha en ramme på fem milliarder kroner. Ordningen skal gjelde for bedrifter som har opplevd et omsetningsfall på 30 prosent sammenlignet med måneden før. Regjeringens forslår å dekke inntil 60 prosent av uunngåelig faste kostnader i september og oktober, og inntil 70 prosent for november og desember.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at ordningen måtte være bred og ikke knyttes opp mot enkeltbransjer basert på næringskoder. En generell ordning er mer robust overfor endringer i smittesituasjonen, og dermed betydelig mer forutsigbar. Her har vi heldigvis blitt hørt av regjeringen og vi forventer at Stortinget også følger dette prinsippet når de nå skal vedta ordningen, sier Brubakk. – Han legger til at det samtidig er behov for å ha en kompensasjonsgrad på 70 prosent gjennom hele perioden og et høyere tak, slik NHO har tatt til orde for.

Les mer om innholdet i forslagene fra regjeringen.

I forslaget til ny kompensasjonsordning foreslår også regjeringen at bedrifter som har store utgifter som følge av innreisekarantene for utenlandsk arbeidskraft, får dekket deler av disse. Ordningen går ut på at bedriftene blir kompensert et fast beløp per arbeidstaker per dag. Det mener NHO Mat og Drikke er en viktig håndsrekning til bransjen: – Matindustrien er helt avhengig av tilgang til utenlandsk arbeidskraft for å holde kritisk infrastruktur og produksjonen oppe. Samtidig er det helt avgjørende at karantenereglene følges, men kostnadene knyttet til dette er store. At bedriftene nå får en kompensasjon for disse ekstra kostnadene er derfor bra, sier Brubakk. Regjeringen har i sitt forslag lagt til grunn en sats per arbeidstaker per døgn på om lag 800 - 1000 kroner.  

NHO Mat og Drikke vil gå gjennom regjeringens forslag grundig, og gi innspill til Stortinget, som nå skal behandle forsalget.

Her kan du lese NHOs kommentar til regjeringens forslag.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: