NHO Mat og Drikke

Innhold

Næringspolitisk utvalg i Brussel

Nyhet

Publisert

EU flagg

Foto: Pixabay

NHO Mat og Drikkes næringspolitiske utvalg (NPU) besøkte EU og Brussel 28. - 30. oktober 2019. Et stort antall av de næringspolitiske sakene NHO Mat og Drikke arbeider med stammer fra EU og blir en del av norsk politikk gjennom EØS-avtalen.

EØS-samarbeidet er blant annet viktig for klima-, miljø- og bærekraftsarbeidet, mattrygghet, matsikkerhet, konkurransepolitikk og statsstøtte. Listen over politikkområder hvor EØS-avtalen er viktig er potensielt utømmelig. Det er derfor viktig at Næringspolitisk utvalg i NHO Mat og Drikke er godt kjent med hvordan EØS-avtalen og Norges samarbeid med EU fungerer, både på det politiske planet og i praktiske hverdagsspørsmål bedriftene står overfor.

Næringspolitisk utvalg i NHO Mat og Drikke på tur til Brussel.

Næringspolitisk utvalg i NHO Mat og Drikke lærte mye på tur til Brussel. Fra venstre: Kjell Rakkenes, Gerhard Salicath, Frithjof Nicolaysen, Nils Kristian Nersten, Terje Sletnes, Tord Bergesen, Dag Kjetil øyna, Jan Arne Broen og Frode Toven.

- EØS-avtalen bidrar til gunstige og stabile rammevilkår for mat-, drikke-, og bionæringen sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. Det er viktig at NHO Mat og Drikkes næringspolitiske utvalg er fortrolig med politikkutformingen som skjer gjennom EØS-avtalen og er kjent med hva dette betyr i hjemlige forhold, sier Brubakk.

Første del av besøket dreide seg om å få en oversikt over hvordan EFTA-pilaren i EØS-samarbeidet fungerer. Utvalget fikk en grundig innføring i dette av NHO Brussel, BusniessEurope, Norges delegasjon til EU, EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og EFTA-sekretariatet. Ingebjørg Harto, som leder NHO Brussel, Peter Sennekamp og Basje Bender fra Busniess Europe, Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, ESA-president Bente Angell-Hansen, ESAs leder for konkurranse og statsstøtte, Gjermund Mathisen og visegeneralsekretær Hege Hoff i EFTA-sekretariatet ga grundige innføringer i den politiske situasjonen i EUs indre marked, og gjennomgang av viktige EØS-saker av betydning for mat-, drikke-, og bionæringen.

Andre del av besøket dreide seg om å få innsikt og orienteringer om EUs politikkutforming som er av betydning for NHO Mat og Drikkes medlemsbedrifter. Utvalget fikk orientering om Brexit av Sebastian Remøy fra Kreab, en innføring i EUs politikkutforming fra EU-kommisjonens Generaldirektorat for Indre marked, industri, næringspolitikk, entreprenørskap og SMB. Blaga Popova fra EU-kommisjonen ga en grundig innføring i en rekke områder som vil få betydning for mat, drikke-, og bionæringen som bærekraftsmålene i tilknytning til EUs fremtidige felles matpolitikk, krav til samme matkvalitet i alle EUs medlemsland, etableringshindre for netthandel med dagligvarer. Besøket ble avsluttet med besøk i FoodDrinkEurope, som NHO Mat og Drikke er medlem av, hvor Evelyne Dollet, Laura Degallaix og Louis Hinzen og en orientering om den europeiske mat- og drikkenæringens bidrag til arbeidet med bærekraft, industripolitikk og handelspolitikk i FoodDrinkEurope som NHO Mat og Drikke er medlem av.

Her finner du en oversikt over og sammensetningen av medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikkes rådgivende utvalg.

Ønsker du å vite mer om NHO Mat og Drikkes rådgivende utvalg, må du gjerne ta kontakt med oss.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: