NHO Mat og Drikke

Innhold

Oppsummert: Arendalsuka 2019

Nyhet

Publisert

Petter Haas Brubakk i snakk med TV2 på Arendalsuka 2019.

NHO Mat og Drikke har både arrangert og deltatt i mange spennende debatter under Arendalsuka 2019. Her blir Petter Haas Brubakk intervjuet av TV2 Nyhetskanalen om bærekraftig og økt matproduksjon i Norge.

NHO Mat og Drikke arrangerte og deltok i flere viktige arrangementer på årets Arendalsuke. Grensehandel, plast, genredigert mat, bærekraftig matproduksjon og fag- og yrkesopplæring var blant temaene som ble diskutert. Her får du høydepunktene i form av tekst og bilder.

Grensehandel

I samarbeid med resten av Grensehandelsalliansen, arrangerte NHO Mat og Drikke grensehandelsdebatt. På dette arrangementet ble en rykende fersk rapport lagt frem med tall som blant annet viser at 68 prosent av den norske befolkning er enige i at grensehandel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser i Norge og inntekter til det norske samfunn.

Her kan du lese mer om rapporten: Grensehandel er en gylden mulighet for regjeringen

Hedenström holder innlegg

– Jeg er svært optimistisk for videre vekst i grensehandelen med både varer og tjenester, sier Mats Hedenström i Svensk Handel.

Videre kunne Mats Hedenström, næringspolitisk sjef i Svensk Handel, fortelle at han ikke har noen tro på at norske politikere vil klare å komme grensehandelen med Sverige til livs. – Jeg er svært optimistisk for videre vekst i grensehandelen med både varer og tjenester, sa han i forkant av politikerdebatten.

Les også: 7 av 10 mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Wagner som holder innlegg

– Det er vanskelig, men ikke umulig å gjøre noe med grensehandel, sa John Wagner, direktør i Samvirkende Købmend i Danmark.

I Danmark har de hatt de sammen utfordringene som Norge med grensehandel. Forskjellen er at danskene har valgt å gjøre noe med det. – Det er vanskelig, men ikke umulig å gjøre noe med grensehandel, sa John Wagner, direktør i Samvirkende Købmend i Danmark. Han beskrev hvordan danske politikere i en årrekke har jobbet systematisk med målrettede avgiftsreduksjoner. Det har halvert grensehandelen med Tyskland.

Hvordan sikre økt og bærekraftig matproduksjon i Norge?

Gjennom bruk av ny teknologi og kunnskap, i kombinasjon med tydelige og forutsigbare rammer, kan vi ta ut potensialet for økt bærekraftig matproduksjon i Norge og møte utfordringen med å produsere 70 prosent mer sunn og næringsrik mat til verdens befolkning innen 2050. Dette var NHO Mat og Drikkes hovedbudskap da Petter Haas Brubakk deltok i diskusjon om økt og bærekraftig matproduksjon med Anders Trømborg fra Yara, Lars Petter Bartnes fra Bondelaget, John Arne Ulvan fra Felleskjøpet Agri.

Genredigert mat – hvordan skal det reguleres?

Hvor går veien videre for genredigert mat i Norge? Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke deltok i debatt om dette temaet i regi av Bioteknologirådet. NHO Mat og Drikke har gitt innspill til Bioteknologirådets forslag om å myke opp dagens regelverk for bruk av genteknologi i mat som ble overlevert til Klima- og miljøministeren i desember 2018. Vi mener det er stort behov for å bygge opp norske kompetansemiljøer innenfor moderne genteknologi og følge utviklingen i resten av Europa. Slik kan vi ivareta innovasjonspotensial og konkurransekraft i mat- og drikkenæringen, samtidig som det tas nødvendige forsiktighetshensyn. Behovet for folkeopplysningstiltak må heller ikke undervurderes.

Opptak fra debatten i Arendal finner du på Bioteknologirådets nettsider

Fag- og yrkesopplæring

Fra ra venstre: Espen Lynghaug, Ragnhild Lied, Arly Hauge, Håkon Høst og Kjetil Tvedt.

Fra ra venstre: Espen Lynghaug, Ragnhild Lied, Arly Hauge, Håkon Høst og Kjetil Tvedt.

Flere landsforeninger i NHO-fellesskapet ønsker en bedre dimensjoneringsordning i videregående opplæring, og inviterte til debatt på Arendalsuka. Hva er best, elevens førstevalg eller muligheten for å fullføre sin utdanning og få en jobb etterpå? Fylkene dimensjonerer det videregående tilbudet på ulikt vis. Noen tar utgangspunkt i arbeidslivets behov for fagarbeidere, mens andre har som mål at flest mulig av 15-åringene får oppfylt sitt førstevalg, uten at det nødvendigvis samsvarer med kompetansebehovet i bransjene, og muligheten for å fullføre sin utdanning.
- NHO Mat og Drikkes hovedbudskap i denne debatten var at vi ønsker et bedre system for dimensjonering og beslutningsretten tilbake i yrkesopplæringsnemndene, sier spesialrådgiver kompetanse- og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke, Espen Lynghaug.

Sirkulær plastemballasje

Emballasjeforeningen og Grønt Punkt Norge arrangerte en debatt om hvordan mer gjenvunnet plastemballasje skal kunne tas i bruk. Orkla og Jernia presenterte sitt praktiske arbeid med både å redusere plastbruk, design for gjenvinning og produkter av gjenvunnet plastmateriale. Til den politiske debatten stilte statssekretær Atle Hamar fra Klima- og miljødepartementet, stortingsrepresentantene Lars Haltbrekken (SV) og Jens Frølich Holte (H), Øyvind Brevik fra KS Bedrift, Thor Kamfjord fra Norner og Terje Sletnes i NHO Mat og Drikke.

Les også: Vil løse plastproblemet

NHO Mat og Drikkes hovedbudskap var at næringslivet over tid tar og har tatt stort ansvar blant annet gjennom å bygge opp velfungerende produsentansvarsordninger, og at det bør bygges videre på disse. Næringslivet trenger videre forutsigbarhet ved at tiltakene som iverksettes er kunnskapsbasert og i harmoni med våre handelspartnere først og fremst i EU.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: