NHO Mat og Drikke

Innhold

Stortinget ble informert om risiko for tilbakebetaling

Nyhet, Skatt og avgift

Publisert

Brubakk og Alterskjær i samtale

Torsdag 14. desember 2017 var administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, i Brussel sammen med Bjørnar Alterskjær fra Kluge Advokatfirma for å levere inn klage til ESA på avgiftsøkningene.

NHO Mat og Drikke klaget 13. desember 2017 Stortingets vedtak om økningene av sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA. Høyre, FrP, KrF og Venstre gikk som kjent inn for avgiftsøkninger på mellom 42 og 83 prosent fra og med 1. januar 2018. NHO Mat og Drikke mente da som nå at denne avgiftspolitikken ville få dramatiske konsekvenser for flere bedrifter, og gir negative ringvirkninger for hele mat- og drikkenæringen.

NHO Mat og Drikke advarte i forkant av Stortingsbehandlingen av avgiftene, blant annet støttet av flere eksperter på EØS-avtalen, om at avgiftsøkningene måtte meldes til og godkjennes av ESA. Videre ble det understreket av NHO Mat og Drikke at dersom avgiftene iverksettes uten forhåndsgodkjenning fra ESA, ville dette per definisjon kunne være ulovlig statsstøtte til produktene som har unntak fra avgiften.

Stortingsflertallet så likevel bort fra alle EØS-rettslige advarsler. Den daværende lederen i finanskomiteen, Nikolai Astrup fra Høyre, uttalte også i Stortinget at så langt han visste, var økningene i sjokolade- og sukkervareavgiften "innenfor EØS-avtalens regelverk".

Styret i NHO Mat og Drikke valgte å klage avgiftsøkningene inn for ESA, fordi Stortingets avgiftsvedtak skapte en uakseptabel uforutsigbarhet og risiko for norske mat- og drikkebedrifter som bare kunne vært unngått ved at Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre utsatte avgiftsøkningene til det var foretatt en forsvarlig statsstøtterettslig avklaring. Stortingsflertallet valgte likevel å gå videre.

De fire partiene, og ikke minst regjeringen, har skapt denne situasjonen, og har alene ansvaret for å løse den.
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

- Styret i NHO Mat og Drikke vurderte grundig risikoen for tilbakebetaling dersom ESA kommer til at avgiftsutformingen bidrar til ulovlig statsstøtte. Den krystallklare konklusjonen var at når myndighetene ikke tar ansvaret for å avklare hvilken risiko avgiftsutformingen innebærer for mange produsenter av både sjokolade, sukkervarer og drikkevarer, må næringen selv søke å få avklart dette. Problemets kjerne er ikke klagen, men avgiftsutformingen.

ESA har etter flere utsettelser, svart at næringen kan vente en tilbakemelding om klagen i oktober 2018. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 legges frem 8. oktober.

Les også:

Finansdepartementet avviser at avgiftsøkninger er statsstøtte 

Ignorerer spørsmål om ESA-godkjenning

Anbefaler avgiftsøkning uten EØS-godkjenning

Finansdepartementet tar feil

Jusprofessor: Sjokoladeavgiften er i strid med EØS-avtalen

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: