Norge med utmerkelse for beste presentasjon i skogkonkurranse i Russland

Portrettfoto av Sander Huslende Alfredsen

Sander Huslende Alfredsen (19 år) representerer Norge under den 15. internasjonale skogkonkurransen for ungdom i Moskva. Foto: Halvor G. Garås

Sander Huslende Alfredsen (19 år) representerer Norge under den 15. internasjonale skogkonkurransen for ungdom i Moskva. Det var 31 deltagere fra 21 land. Sander vant prisen for beste presentasjon og kom på fjerdeplass med oppgaven han skrev.

Konkurransen består i å skrive og presentere en vitenskapelig rapport. Sander har valgt å ta for seg Chronic Wasting Disease, på norsk kalt skrantesyke, som ble registrert på villrein i Nordfjella våren 2016. Det var første tilfelle av sykdommen på reinsdyr og det første tilfellet av denne alvorlige og smittsomme prionsykdommen i Europa.

Fakta om Velg Skog:

VELG SKOG jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for skognæringen. Velg Skog finansieres av medlemmer i næringen, Skogbrukets Landsforening og NHO Mat og Drikke, samt midler fra skogbrukets ulike prosjektfond. Gå inn på www.velgskog.no for mer informasjon.

Les mer om Velg Skog

Konkurransen foregikk fra 17.–21. september og det er åttende gang Norge deltar. Det er landbruks- og matministeren som er invitert av Russland til å sende en norsk deltager. Konkurransen i Russland er hard, men de norske bidragene har alltid imponert juryen.

Sander har gått Naturbruk på Saggrenda vgs. på Kongsberg og er nå i gang med skogstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Velg Skog har ansvar for uttak av deltager fra Norge og bistår i forberedelsene til konkurransen. Adjunkt Halvor Garås ved Saggrenda vgs. på Kongsberg har vært veileder for Sander og er med til Russland.

Sander skriver at skrantesyken representerer et betydelig problem for verdens hjortedyr. Dette er en smittsom og kronisk sykdom som ødelegger nerveceller og hjernevev hos dyrene, og det finnes ingen kur mot sykdommen. Den opptrer oftest hos 3–5 år gamle dyr, og sykdomsforløpet kan vare fra noen uker til flere måneder. Flere metoder har blitt brukt for å forhindre at skrantesyken ekspanderer og påvirker nye områder - fra den norske nedslaktingen av reinsdyrene i Nordfjella - til den nordamerikanske metoden å fjerne individuelle infiserte dyr. Begge metodene har sine fordeler, men begge brukes til forskjellige formål. I Nord-Amerika, der sykdommen har eksistert i mange år, er formålet å redusere utviklingen av sykdommen. Formålet med den norske metoden er å forsøke å utrydde sykdommen før den får fotfeste i naturen. Sykdommen er fortsatt et mysterium, og ny forskning konkluderer med at utvikling av en vaksine ikke er et alternativ. Derfor kan jakt og isolering av infiserte dyr snart bli de eneste mulige løsningene.

Sør-Afrika stakk av med seieren i årets VM i skog- og viltforvaltningsteori, med en presentasjon om utnyttelse av brannskadet tømmer. 

Lurer du på noe kan du ta kontakt med Jørn Lileng E-post: jl@nhomd.no Telefon: 470 38 824

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: