Like spilleregler for alle

Publisert

Bilde fra pressekonferanse der rapport om fjerning av 350-kronersgrensen ble lagt frem

Grensehandelsalliansen består av Handel og kontor i Norge, Virke, NHO Service og Handel, NNN og NHO Mat og Drikke. Fra venstre: Forbundsleder Handel og kontor i Norge, Trine Lise Sundnes. Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Jan Egil Pedersen. Administrerende direktør NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn Direktør Virke dagligvare, Ingvill Størksen. Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. .

Norge skal ha god råd for å si nei til 2000 nye arbeidsplasser. Vi som representerer store grupper av norske arbeidstakere og arbeidsgivere, er sikre på at samfunnet sårt trenger hvert eneste årsverk.

Fakta om grensehandelsalliansen:

Handel og Kontor i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Service og Handel, Virke Handel og NHO Mat og Drikke står bak Grensehandelsalliansen. Alliansen er dannet på bakgrunn av den alvorlige situasjonen verdikjeden for mat og drikke og handelen står overfor som følge av svekkede nasjonale rammevilkår og stadig økende grensehandel.

Les mer om alliansen

Kampen mot 350-kronersgrensen på avgiftsfri import av varer fra utlandet er viktig både for norske arbeidstakere og for norsk næringsliv. Det er også derfor vi i fagforbundene HK i Norge og Norsk Nærings og Nytelsesmiddelsarbeiderforbund og vi i NHO Mat og Drikke, NHO Service og handel og Virke Handel har gått sammen i Grensehandelsalliansen.

La oss forklare hvorfor: Nordmenn kan handle for 350 kroner fra utlandet uten å betale moms, toll og andre avgifter. Handler de samme varer i Norge må de betale avgifter fra første krone. Det er selvsagt hyggelig å slippe avgifter, men det er ikke rettferdig når avgiftsfritaket kun gjelder for utenlandske nettbutikker.

Det er ikke lenger slik at det bare er bedrifter med umiddelbar nærhet til landegrensen som rammes av grensehandelen. Netthandelen visker ut gamle grenser, og kommer i tillegg til grensehandelen på Svinesund, Charlottenberg og Storlien. 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet betyr en nærmest umulig konkurranse for norske aktører.

Konsekvensene er dramatiske. Norge taper arbeidsplasser, som heller havner i utlandet. Staten taper inntekter, som kunne vært brukt på velferd. Folk mister jobbene sine, og bedrifter går konkurs. Denne feilslåtte politikken rammer lokalsamfunn, og det rammer norske familier.

Analyseselskapet Menon Economics viser i en rapport at Norge går glipp av minst 2000 arbeidsplasser som en følge av dagens ordning.

Dagens ordning ble innført for å gjøre det lettere for forbrukere å handle billige små pakker fra utlandet. Regjeringen syntes den gang det var unødvendig å bruke store ressurser på å kreve inn småpenger til statskassen. Men, det dreier seg ikke om småpenger. Tvert imot. Det dreier det seg om store summer. Menon Economics rapport viser at å avvikle 350-kronersgrensen kan gi inntekter på nærmere 1 milliard kroner bare i 2019. Dette er inntekter som kan brukes på bedre skole, eldreomsorg, nødvendige medisiner og annen velferd. Det vil skape norske arbeidsplasser.

Det finnes enkle løsninger som gjør det mulig for forbrukerne å betale merverdiavgift når de handler på nett. Det viser erfaring fra både Sverige og Danmark.

350-kronersgrensen blir en av de store sakene i årets budsjettforhandlinger. Det er bra. Sysselsetting og budsjettbalanse skal ivaretas. Å fjerne 350-kronersgrensen vil ivareta begge.

Derfor samles våre organisasjoner om ett felles utspill: Konkurranse er bra. Både nasjonalt og internasjonalt. Men det må være like spilleregler for alle.

Denne kronikken er skrevet av Grensehandelsalliansen som består av Handel og Kontor i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Service og Handel, Virke Handel og NHO Mat og Drikke. Den sto på trykk i Dagbladet 10. oktober 2018.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: